piatok, 29 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Minister dopravy Érsek by sa mal inšpirovať Českom

SaS: Minister dopravy Érsek by sa mal inšpirovať Českom

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Riešením nie sú zákazy alternatívnych prepravcov, ktorí pri svojej práci využívajú moderné technológie, ale zrovnoprávnenie podmienok pre všetkých na tom najmenšom spoločnom menovateli, a potom dôsledné vynucovanie dodržiavania zákona,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan, ktorý podčiarkol, že pre zákazníkov je výhodné, aby sa moderné technológie dostali aj do klasickej taxislužby.

Po novom českí taxikári nebudú musieť mať povinne napríklad taxameter, vystačia si iba s mobilnou aplikáciou a zákazníci rovnako ako pri Ubere budú vedieť dopredu, koľko zaplatia za jazdu.

Poslanci strany SaS už pred niekoľkými mesiacmi predložili takúto úpravu zákona o cestnej doprave v NR SR. „Vládny zlepenec to nepodporil bez akéhokoľvek odôvodnenia. Mohli sme tak už dávno mať zrovnoprávnené podmienky podnikania pre všetkých prepravcov. Naopak, český minister sa naším návrhom zjavne inšpiroval a ide ho uplatniť do praxe,“ hovorí Ivan.

Podľa Miroslava Ivana sa slovenský minister dopravy Árpád Érsek tvári, ako keby sme tu tento problém nemali a naďalej strká hlavu do piesku. „Výsledkom je nespokojnosť klasických taxikárov a taxislužieb, pretože na Slovensku zase máme dvojaký meter. Klasickí taxikári s koncesiami musia spĺňať odborné a technické podmienky na vykonávanie osobnej prepravy podľa zákona o cestnej doprave, zatiaľ čo šoférom Uberu stačí platiť dane.“

Slovenská vláda teda podľa liberálov formálne stojí na strane tých, ktorí sa podnikanie v taxislužbe snažia uzavrieť pred konkurenciou navŕšením zbytočných administratívnych povinností. Zároveň však nebojuje účinne ani proti tým, ktorí sa ich plneniu vyhýbajú. „Je to typické ignorovanie zásad právneho štátu a pravidiel férovej hospodárskej súťaže,“ doplnil M. Ivan.

- Reklama -