SaS: Minister Plavčan na chaotickom brífingu zavádzal

0
Peter Plavčan (Autor: TASR)

„Minister Peter Plavčan minimálne v piatich veciach zavádzal. Po prvé, nie je pravda, že zastavil obe výzvy, ešte počas brífingu nič také nebolo zverejnené na oficiálnych stránkach. Po druhé, minister tvrdil, že neodišlo žiadne euro, ale ak majú firmy podpísané zmluvy, môžu už teraz robiť verejné obstarávania. Ak minister tvrdí, že warning list je iba preventívny nástroj, tak prečo ruší jednu z výziev? Minister tiež povedal, že nebude robiť kádrovaka na priamo zriadených organizáciách rezortu, ale veď ministerstvo školstva je ich zriaďovateľom a Výskumná agentúra patrí pod ministra školstva, on menuje ľudí, môže vytvárať, zlučovať či rušiť tieto organizácie. A povedal aj to, že nemôže meniť podmienky výziev, ale veď práve to na jeho rezorte urobili,“ vymenoval B. Gröhling zavádzajúce tvrdenia z brífingu P. Plavčana.

Tímlíder SaS pre školstvo komunikuje o škandále s predstaviteľmi Európskej komisie. „Mám informácie, že Európska komisia nám tieto projekty nepreplatí. To znamená, že to zaplatíme zo štátneho rozpočtu, z kapitoly ministerstva školstva. Len pri 10% projektov to bude okolo 40 miliónov eur, to sme mohli využiť napríklad na nové učebnice, toľko potrebných asistentov či zvyšovanie platov učiteľov,“ uviedol Branislav Gröhling.

Minister Plavčan síce informoval o tom, čo urobil, ale medzi riadkami len potvrdil to, aký je nekompetentný, vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko. „Dôvody, pre ktoré ho navrhujeme odvolať, stále trvajú. Mimoriadna schôdza na jeho odvolanie bude akýmsi testom koalície a jej súdržnosti,“ povedal Ľ. Galko a doplnil: „Najlepším riešením dnešného stavu sú podľa SaS predčasné voľby. Táto vláda nemá vôľu na nič, hrajú pozičné hry, navzájom sa vydierajú. A ak sa nakoniec dohodnú, bude zo znamenať len jedno – spája ich rovnaký motív: nahrabať čo najviac.“

- Reklama -