SaS: Minister Drucker pri revízii pracovnej zdravotnej služby zlyhal. SaS pripraví vlastný návrh

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

Príkladom sú aktuálne zmeny v pracovnej zdravotnej službe, ktoré predložil vláde minister zdravotníctva Tomáš Drucker. „Podnikateľov takmer vôbec neodľahčia, a to ani finančne, ani administratívne. Neprekvapilo by ma, ak by novela mala dokonca opačný dopad. Zmeny sú len kozmetickými úpravami, ktoré menia niektoré povinnosti na iné a niektoré dokonca pribúdajú,“ hovorí podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Podnikatelia si dnes objednávajú pracovnú zdravotnú službu nielen od špecializovaných firiem, ale za istých okolností ju zabezpečujú aj vlastnými zamestnancami, ktorí sú na to vyškolení. Po novom má táto možnosť odpadnúť.

„Je evidentné, že toto je výsledok lobistických skupín, ktoré z pracovnej zdravotnej služby majú veľký biznis. Je to také typicky slovenské sprznenie európskej smernice, ktoré sleduje zlepšenie bezpečnosti a zdravia zamestnancov, čo je zaiste rozumný cieľ. Len u nás sa to takto zvrhne,“ hovorí poslankyňa SaS.

Podľa Kiššovej navrhované zmeny v pracovnej zdravotnej službe idú proti deklaráciám v Programovom vyhlásení vlády o zlepšovaní podnikateľského prostredia a boji proti zneužívaniu európskych smerníc na neodôvodnenú byrokratickú záťaž podnikateľov.

„Zamestnávatelia od zmeny v pracovnej zdravotnej službe očakávali významnú úľavu. Finančnú i administratívnu. Čakali zrušenie nezmyselných povinností, ktoré sú pre ochranu zdravia zamestnancov nezmyselné. Takúto úľavu Druckerova novela neprináša. Je čistým alibizmom,“ poznamenala J. Kiššová.

Strana SaS podá do parlamentu vlastný návrh na zmenu v pracovnej zdravotnej službe. „Jej podstatou bude úplné zrušenie pracovnej zdravotnej služby pre I. a II. rizikovú kategóriu,“ uzavrela Jana Kiššová.

- Reklama -