SaS: Máme najlepší program pre zdravotníctvo, vyhodnotil HPI

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Prvenstvo zdravotníckeho programu strany Sloboda a Solidarita v hodnotení HPI vnímam predovšetkým ako potvrdenie faktu, že udržiavanie polomŕtveho zvyšku socialistického zdravotníctva, vysávaného zlodejmi so štátnym krytím, pri živote nemá budúcnosť. Treba ho odpojiť od socializmu a od zlodejov,“ hovorí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zdravotníctvo Peter Osuský.

Volebné programy SaS sú odborníkmi pravidelne vyhodnocované ako najlepšie a my nehodláme v našej snahe poľaviť. „Práve zdravotníctvo je jedna z oblastí, kde sú akútne potrebné systémové zmeny, pretože to, čo už roky počúvame od vládnej strany, je len naháňanie preferencií,“ uviedol autor časti programu SaS venovanej zdravotníctvu Osuský. On sám je presvedčený, že výsledky nekvalitného zdravotníckeho programu vládnej strany vidíme v priamom prenose. „Sestry vo výpovediach, nemocnice v katastrofálnom stave a Slovensko na posledných priečkach v rebríčkoch OECD,“ poukazuje Osuský.

Základnými piliermi programu SaS pre oblasť zdravotníctva sú transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, odpolitizovanie nominácií manažérov nemocníc, zavedenie funkčného DRG a eHealth, a tiež zadefinovanie zákonného nároku na rozsah zdravotnej starostlivosti.

Ak bude SaS súčasťou reformnej vlády, zrušíme možnosť obchádzať generickú preskripciu úpravou formulára receptu a presadíme nezávislosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorého predseda bude volený vo verejnej voľbe v NR SR.

„Zmeníme nemocnice, ktoré sú príspevkovými organizáciami, na akciové spoločnosti, zrušíme centrálnu reguláciu miezd v zdravotníctve, presadíme povinnosť merania a zverejňovania o zdravotnej starostlivosti jednotlivých poskytovateľov s transparentnou formou rebríčkov,“ avizuje Osuský s tým, že SaS tiež zvýši poplatky za využívanie pohotovostných služieb, ktoré sú často zneužívané. V odôvodnených prípadoch ponecháme odpustenie poplatku posúdeniu lekára.

http://www.hpi.sk/wp-content/uploads/2016/02/ramce2016.pdf

- Reklama -