SaS: Ľ. Galko s J. Rajtárom reagujú na žalobu J&T: Nezastrašia nás

0
Ľubomír Galko (Autor: TASR)

J&T žaluje spomenutých poslancov za výroky, ktoré odzneli na tlačovej besede SaS z 18. októbra 2006 pod názvom „Podvody s DPH sú operačným systémom strany Smer-SD“, ako aj v článku „Komentár Jozefa Rajtára: J&T a ich ´báječná´ daňová schéma“, zverejnenom 21. októbra 2016 na webe aktualne.sk.

Firma J&T žaluje poslancov za tri výroky. Jeden hovorí o tom, že je dlhodobo spájaná so stranou Smer-SD a Robertom Ficom, druhý o tom, že schémy ich posúvania bytov v rámci skupiny vzbudzujú vážne podozrenia a tretí, že je smutné, že opozícia musí suplovať prácu štátnych orgánov, ako je polícia, finančná správa a pod.

Ľubomír Galko na tlačovej besede vymenoval niekoľko konkrétnych príkladov z internetu, ktoré preukázateľne poukazujú na prepojenosť J&T s najsilnejšou vládnou stranou (napr. SES Tlmače a miliardový kšeft vo Vietname, let premiéra Fica z Piešťan do Košíc súkromným lietadlom, ktorý zabezpečovala firma ABS Jets, podľa Sme ovládaná finančnou skupinou J&T, dokument s analýzou o kúpe akcií SPP, ktorý vznikol na počítači súkromníka, od ktorého štát akcie kupoval, atď.).

„Hrozby nejakých rýchlozbohatlíkov na mňa neplatia. Ak si tu nejakí pohrobkovia z Investičnej a rozvojovej banky myslia, že si s vreckami napchatými šušťavými papierikmi budú vyšliapavať na opozičných poslancov, sú na veľkom omyle. Pre ich vlastné dobro by bolo najlepšie, keby si čo najskôr uvedomili, že bude pre nich správnejšie, ak čo najskôr zídu z kratšej cesty,“ tvrdí podpredseda SaS Ľ. Galko.

Podľa Jozefa Rajtára žaloba od J&T nie je obyčajnou žalobou. „Je to vec, v ktorej sa rozhoduje o tom, kto bude na Slovensku vládnuť. Či volení zástupcovia ľudí, alebo oligarchia cez stranu Smer,“ uviedol J. Rajtár a pokračoval: „Sme zástupcovia ľudí, ktorí si nás v rámci demokratického systému zvolili, aby sme sa starali o veci verejné. A túto úlohu mienime plniť, pričom nemienime odovzdať všetku moc do rúk nevolených elít.“

Jozef Rajtár tvrdí, že „žalobou nás nezastrašia.“ Poslanci spájajú žalobcov s podvodnou trestnou činnosťou v súvislosti s prevodmi bytov v bytovom komplexe River Park v Bratislave. Žalobcov prirovnávajú ku kauze podnikateľa Bašternáka, ktorá je vnímaná ako podvod s DPH, keď štátu mala byť spôsobená škoda vo výške takmer dva milióny eur vyplatením neoprávneného nadmerného odpočtu. Poslanci SaS vlani upozornili, že sa založilo 25 firiem s rovnakým názvom KPRHT 1 až 25, pričom väčšina z nich je vlastnená cyperskými schránkovými firmami a sídlia na rovnakej adrese. Následne sa byty prevádzali práve cez tieto viaceré firmy. „J&T svojou reakciou potvrdilo, že všetky firmy v reťazci prevodov bytov, na ktoré sme upozornili, sú s nimi prepojené. Daňové úrady by tento fakt mal mimoriadne zaujímať, lebo mení pohľad na ekonomické vzťahy medzi týmito firmami a ich cieľ. Cyperské firmy teda nesídlia na tej istej adrese a tom istom poschodí náhodou,“ dodal J. Rajtár.

- Reklama -