SaS: Konsolidovať verejné financie na úkor súkromnej spotreby a investícií je škodlivé i nemorálne

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Konsolidovať verejné financie na úkor súkromnej spotreby a investícií je ekonomicky škodlivé a za situácie rozsiahleho tunelovania verejných financií klientmi vládnych politických strán aj hlboko nemorálne. Doslova tu platí, že ľudia a firmy sa poskladajú na žitie v prepychu smeráckej oligarchii vrátane predsedu vlády Roberta Fica, ktorý býva v byte človeka podozrivého z prania špinavých peňazí a daňových podvodov,“ uvádza v stanovisku poslanec NR SR za SaS Eugen Jurzyca.

Opätovné zdaňovanie dividend poškodí slovenské firmy a podnikateľov, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť preniesť svoje sídla do iných krajín, kde sú daňové podmienky výhodnejšie, a s ktorými má Slovensko uzavreté zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. „Veľkí sa z tejto povinnosti vyviažu, malí na ňu doplatia. Zvýšenie osobitného odvodu pre firmy v regulovaných odvetviach bude len tlačiť na ceny, čo negatívne pocítia spotrebitelia. Na odčerpanie monopolnej renty, ak taká existuje, majú regulačné úrady svoje riadne nástroje. Osobitný odvod zo stany vlády je len naháňanie peňazí tou najľahšou cestou a strana SaS zváži v tejto súvislosti aj podanie na Ústavný súd SR,“ dodáva Jurzyca.

Vládna koalícia pod vedením strany Smer-SD opäť ukazuje neschopnosť robiť reformy a dosahovať úspory na výdavkovej strane verejného rozpočtu – napríklad vo verejnej správe, verejnom obstarávaní a v zdravotníctve. „Znova len siaha do vreciek ľudí bez toho, aby sa najskôr uskromnila sama a bola tak pozitívnym príkladom pre celú spoločnosť,“ uzatvára Jurzyca.

- Reklama -