SaS: Kauza vysokých cien sa môže zopakovať, vláda chce ovládať aj nezávislý úrad

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Spomenutý návrh novely je úplne neopodstatnene prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní. Napriek tomu bolo za 7 dní odovzdaných až 183 pripomienok, z toho 117 zásadných, čo vypovedá o kvalite, resp. nekvalite zákona. Najčastejšie sa opakujúcou pripomienkou bolo upozornenie na rozpor s tretím liberalizačným balíčkom.

„Námietka rozporu s tretím energetickým balíčkom je spojená predovšetkým so vstupom ministerstva hospodárstva či ministerstva životného prostredia do niektorých cenových konaní. Toto je naozaj neprípustné a v minulosti to už Európska komisia voči Slovensku riešila. Z vlastných chýb by sme sa mali poučiť a nie ich opakovať,“ uviedol Karol Galek, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita a tímlíder pre energetiku.

Galek poukazuje aj na problém s nezávislosťou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Ak vláda navrhuje a aj menuje predsedu, ktorý si následne sám vyberie dvoch podpredsedov, len ťažko sa dá hovoriť o nezávislosti. Títo podpredsedovia budú opäť robiť iba to, čo im predseda prikáže, inak ich môže vymeniť. Rovnako sporné je menovanie členov rady, ktoré síce zostáva tak ako v súčasnosti, ale to súčasne znamená rovnako závislé od politikov, keďže troch menuje vláda, troch národná rada. ÚRSO a Regulačnú radu, ktoré boli závislé od pokynov vlády či regulovaných subjektov sme tu už taktiež mali, výsledkom je kauza vysokých cien energií.“

SaS pripravila ešte vlani v máji vlastný návrh zákona o reorganizácii ÚRSO. Na tejto schôdzi strana opäť predložila návrh, ktorý počítal s oddelením ÚRSO od Regulačnej rady ako svojho odvolacieho a kontrolného orgánu. „Chceli sme tiež, aby predsedu nahradilo trojčlenné predsedníctvo a jeho členovia boli menovaní na návrh nezávislej komisie vládou. To isté v prípade 5-člennej regulačnej rady, ktorú by menoval prezident. Členmi oboch orgánov by mali byť skúsení odborníci s praxou aj prislúchajúcim vzdelaním, nie vyslúžilí politici či ‚trafikanti‘ za zásluhy voči strane a vláde,“ vyhlásila Jana Kiššová z SaS, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Jedinou podobnosť vládneho návrhu a návrhu liberálov tak zostalo oddelenie regulačného úradu od Regulačnej rady.

SaS preto vyzýva na stiahnutie vládnej novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. „Nie je žiadny dôvod na skrátené legislatívne konanie a uvedený návrh je evidentne v rozpore s tretím liberalizačným balíčkom,“ dodal Galek.

- Reklama -