SaS: Je neprípustné, že predsedom nezávislého regulačného úradu sa stal politik a súčasne bábka v rukách Roberta Fica

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Slovenská energetika po predošlých politických zásahoch Roberta Fica do nezávislosti jej regulácie stála na okraji priepasti politického ovplyvňovania, netransparentnosti, klientelizmu a korupcie. Dnes skočila do tejto priepasti po hlave,“ komentoval toto rozhodnutie tímlíder SaSpre energetiku Karol Galek.

SaS uznáva odvahu Ľubomíra Jahnátka kandidovať na tento post bez toho, aby spĺňal zákonom predpísane kritéria. „Je nepochopiteľné, ako ho vôbec mohla komisia ponúknuť ministrovi hospodárstva ako najvhodnejšieho kandidáta, hoci kvôli jeho jednoznačnej politickej nálepke sa ním ani len nemali zaoberať,“ dodal Karol Galek.

SaS prekvapuje aj postoj zvyšných dvoch koaličných partnerov, ktorí sa s osobou Ľubomíra Jahnátka na najdôležitejšom poste v energetike na Slovensku dokázali stotožniť.

Čo bude priamym následkom toho, že na nezávislom úrade bude šéfovať politický nominant? „Na strane jednej to budú síce stabilné, ale stabilne vysoké ceny energií,“ odpovedá Karol Galek. Platby za energie už teraz tvoria 15 až 20% z výdavkov slovenských domácností, čo je takmer najviac v rámci EÚ. „O takto významnej položke sa jednoducho nemôže rozhodovať podľa potrieb politikov, ale naopak podľa vývoja trhu a možností odberateľov,“ upozorňuje Galek.

SaS podala podnet na Európsku komisiu, v ktorom kritizovala zasahovanie ministerstva a vlády do nezávislosti regulácie. Predstavitelia SaS tiež ešte pred prvým júlovým zrušeným zasadnutím zaslali otvorený list všetkým členom vlády, aby pre nesplnenie zákonných predpokladov na post predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka nemenovali.

„Pokiaľ najlepším kandidátom na najdôležitejší energetický post v krajine je makromolekulárny chemik, bez praxe v energetike, záujmu o problematiku, znalosti jazykov, ktorý sám v minulosti verejne priznal, že o tento post nestojí, opäť to iba svedčí o personálnej a ideovej vyprázdnenosti tejto vlády,“ uzatvoril Karol Galek.

- Reklama -