utorok, 19 marca, 2024
0.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: J. Richter by sa mal vydať do Rakúska, nie veštiť koniec...

SaS: J. Richter by sa mal vydať do Rakúska, nie veštiť koniec EÚ

0
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

„Niečo tak absurdné hovorí predstaviteľ vlády, ktorá sa hlási do prvej ligy európskej integrácie. Stačí pritom neochota jedného členského štátu suplovať sociálnu politiku Slovenska a už podľa ministra Ficovej vlády končí Európska únia,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa stany SaS prídavky na deti sú štátnou dávkou, ktorá ekonomicky pomáha rodinám žijúcim na Slovensku, spravidla občanom Slovenskej republiky s trvalým pobytom na jej území.

„Je pravda, že podľa slovenskej legislatívy podmienkou na priznanie rodinných prídavkov je trvalý alebo prechodný pobyt rodiča na území SR, a nepozerá sa na to, kde jeho dieťa reálne žije. Je otázka, či pri veľkej pracovnej mobilite by sa nemal zohľadniť aj tento faktor,“ poznamenala podpredsedníčka NR SR a tímlíderka SaS pre sociálne veci a sociálne vylúčené spoločenstvá Lucia Ďuriš Nicholsonová a doplnila: „Miesto šírenia poplašnej správy o konci EÚ by sa mal minister Richter vyzbrojiť silnými argumentmi a vydať sa na rokovanie do Rakúska. Tam má obháji správnosť konceptu, že na priznanie prídavku na dieťa nemá mať vplyv to, v ktorom členskom štáte EÚ dieťa žije – ale stačí to, že na území členského štátu EÚ pracuje rodič iného členského štátu.“

Podľa Nicholsonovej sa má minister práce namiesto korumpovania dôchodcov zvyšovaním nesystémového vianočného dôchodku sústrediť na zlepšenie situácie rodín s deťmi, napríklad zvýšením prídavkov na deti. „Tento rok ho zvýšili o 16 centov, aktuálne je teda príspevok 23,68 eur, a to v čase ekonomického rastu, keď by prví, ktorí to majú pocítiť, sú rodiny s deťmi. Rodinná politika tejto vlády je však to, čo vyháňa rodiny s deťmi za hranice krajiny. Odporúčam ministrovi Richterovi, aby si najskôr upratal pred vlastným prahom,“ dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

- Reklama -