SaS: Hanbíme sa za Andreja Danka

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Prvý, kto porušil vyhlásenie troch ústavných činiteľov z 23. októbra 2017 k slovenskej zahraničnej politike, je predseda parlamentu Andrej Danko. Spolu s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom sa zaviazal „dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenskej republiky a spoločne prijatých rozhodnutí v rámci Európskej únie a NATO“.

Submisívne postoje, ktoré Andrej Danko predviedol na návšteve Ruska, nám, žiaľ, pripomínajú vazalský slogan československých komunistov „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak“ a sú v priamom protiklade s uvedenou deklaráciou. Dankove výroky, adresované ruským partnerom, že „chápeme vás ako priateľa a dostali sme dar od boha rozvíjať náš slovanský svet,“ dokazujú, že jeho vedomie je na úrovni naivného panslavizmu na úrovni 19. storočia a je celkom mimo reality.

Predseda parlamentu Andrej Danko je ústavný činiteľ, nezastupuje len svoju pomýlenú myseľ a SNS, ale všetkých občanov Slovenskej republiky. Je povinný držať sa oficiálnej línie slovenskej zahraničnej politiky a vlastných záväzkov, ktoré v tejto oblasti dobrovoľne prijal. Odporúčame vládnej koalícii, aby zahraničné cesty predsedu parlamentu Andreja Danka obmedzila na minimum. Slovenskú zahraničnú politiku musia reprezentovať politici, ktorí neulietajú na jednu alebo druhú stranu; sledujú záujmy občanov na Slovensku a majú triezvy pohľad na Rusko i Európsku úniu.

Richard Sulík, predseda SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

- Reklama -