SaS: Fico si znova chce kúpiť priazeň mimovládnych organizácií

0
predseda vlády SR a predseda SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po skončení koaličnej rady (Autor: TASR)

„Slovenský verejný život a verejná správa nie sú napriek obrovskému dopytu občanov ani efektívne, ani transparentné. Občania sa s nevšímavosťou a aroganciou štátnych inštitúcií stretávajú na každom kroku,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorého doplnila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová: „Len nedávno médiá informovali o otrasnom prípade starého človeka s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorému Sociálna poisťovňa uznala plnú invaliditu až po tom, keď hrozil verejný škandál.“

Obdobne je to podľa SaS aj s korupciou. „Doslova pred pár hodinami Martin Smatana, šéf Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva, hovoril v médiách o mohutnom kriminálnom podhubí, ktoré vzniklo okolo verejného obstarávania v zdravotníctve, pričom polícia nekonala, keď konať na jeho podnet mohla,“ poznamenala L. Ď. Nicholsonová.

Hlboko pod úrovňou dobre spravovaného štátu je aj jeho efektívnosť. „Len pred pár týždňami pri prvej zaťažkávajúcej skúške totálne zlyhal e-government za 70 miliónov eur, lebo nedokázal v rozumnom čase elektronicky doručiť právnickým osobám zúčtovanie zdravotného poistenia od štátnej VšZP. Nik sa občanom neospravedlnil, nik im príčiny zlyhania a zmätkov nevysvetlil. Vrcholom je, že koalícia sa odmieta o tomto probléme s opozíciou na pôde parlamentu vôbec baviť,“ tvrdí Ľ. Galko.

„Tieto problémy sú všeobecne známe a známe sú aj riešenia. Jedinou prekážkou ich uplatnenia v praxi sú vlády Roberta Fica. Ďalších, tentoraz 30 miliónov eur, ktoré ponúka premiér Fico mimovládnym organizáciám a ktoré mu podľa jeho vlastných slov hladia brucho, nie sú v tomto svetle nič iné, len sofistikovaný pokus o politický úplatok,“ dodávajú liberáli.

- Reklama -