streda, 24 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Fico nie je les, je Žiga

SaS: Fico nie je les, je Žiga

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Je veľkou hanbou Roberta Fica, že nedokáže posúdiť, kde sa v tejto téme nachádza verejný záujem, čo dal ostentatívne najavo tým, že odmietol prijať organizátorov výzvy My sme les. Je to neúctivé a arogantné. Strana Smer-SD tak marí úsilie odborníkov a tisícov občanov, aby v Národných parkoch bola zakázaná ťažba a aby vo všetkých ostatných typoch lesa bez ohľadu na to, či ich obhospodarujú štátne Lesy SR, súkromní alebo iní vlastníci, sa ťažilo len v miere, ktorá nepoškodzuje ich trvalo udržateľnú funkciu,” uviedla poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová.

Podľa liberálov majú národné parky zostať v čo najmenšej miere dotknuté ľudskou aktivitou a plne ponechané prírodným zákonom, ktoré ich spoľahlivo sformujú do podoby, že budú odolné voči škodcom i živelným pohromám.

„Vyzývame vládu, aby prestala dotovať spaľovanie biomasy, pretože je to jeden zo silných ekonomických stimulov na bezbrehú ťažbu dreva. Zmena pohľadu na funkciu Národných parkov má viesť aj k zmene správy nad ich územiami, ktoré sú vo vlastníctve štátu,” povedala Zemanová, podľa ktorej sme dnes totiž svedkami schizofrénie, keď Lesom SR na jednej strane parlament schváli osobitný odvod dividend do štátneho rozpočtu, čo je v rozpore so snahami rezortu životného prostredia. 

„Spojenie správy lesných štátnych pozemkov v národných parkoch pod rezortom životného prostredia by bol podľa nášho dobrý prvý krok, ale na základe postoja Roberta Fica aj túto zmenu bude možné urobiť až po výmene vlády,” uzavrela Zemanová.

 

- Reklama -