SaS: Existuje možnosť, že L. Bašternák sa zo svojho obvinenia vyplatí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V prípade Ladislava B. nejde o podozrenie pre neodvedenú alebo skrátenú daň, ale o podozrenie pre podvodné uplatnenie si nadmerného odpočtu DPH. Ladislav B. nemal poškodiť štát a daňových poplatníkov tým, že si nesplnil daňové alebo odvodové povinnosti, ale tým, že mal od štátu vylákať takmer dva milióny eur, na ktoré nemal právo. To je zásadný rozdiel a žiadna takzvaná daňová amnestia alebo účinná ľútosť, ako ju schválil Smer-SD v minulom volebnom období, nemôže v tomto prípade platiť,” uviedol poslanec za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Vzhľadom k nadštandardným majetkovým pomerom Ladislava B. a jeho stykom na politické špičky štátu existuje riziko jeho úteku do zahraničia a ovplyvňovanie vyšetrovania vrátane ovplyvňovania svedkov. „Preto žiadame orgány činné v trestnom konaní, aby bol obvinený podnikateľ stíhaný väzobne,” poznamenal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Nevyhnutnou podmienkou nezávislého vyšetrovania tohto prípadu je odchod Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra, Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora, sponzora Smeru-SD Bernarda Slobodníka z funkcie riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície.

„Osobitnou kapitolou je premiér Robert Fico. Každým dňom, čo zostáva v byte trestne stíhaného Ladislava B., sa len zosilňuje podozrenie, že tento luxusný byt v bytovom komplexe Bonaparte je v skutočnosti jeho. Je celkom proti zdravému rozumu, že sa predseda vlády odtiaľ už dávno nevysťahoval,” tvrdí Galko, ktorého doplnil Rajtár: „Pýtame sa, čo je za tým, že Robert Fico mohol získať takýto dôverný vzťah k bytu, ktorý oficiálne patrí Ladislavovi B. Čudné správanie premiéra vyvoláva podozrenie, že byt v Bonaparte môže už byť protihodnotou Ladislava B. za to, že premiér bude nad ním držať ochrannú ruku. Všetky známe skutočnosti tomu napokon nasvedčujú.”

- Reklama -