SaS: Druckerove zmeny v zdravotníctve sú nezodpovedné a nespravodlivé

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

Cigániková pripomenula, že štát platí za svojich poistencov len 406 eur ročne, čo je priemerne 3,7 % priemernej mzdy za rok 2016. Zatiaľ čo pracujúci platia až 14 % zo svojej mzdy, pričom nie sú za svoj prínos do solidárneho zdravotného systému vôbec odmeňovaní. „Práve naopak. Štát vyberie 14 % a dá zaplatiť pracujúcim poplatok až do 30 eur za to, že budú objednaný na termín a vyšetrenie nebude hradené zo solidárneho zdravotného poistenia, do ktorého tak veľa prispievajú,“ povedala Cigániková.

Podľa poslankyne poplatky nie sú reformou zdravotníctva. Rovnako kritizovala v poradí už 5. oddlžovanie nemocníc. „Ministerstvo neponúka riešenia problémov. Opäť rieši len následok, nie príčinu, ktorá vytvorí ďalšie a ďalšie dlhy. Trestá dodávateľov zdravotníckeho materiálu, ktorí roky doslova suplovali štát, zdravotný systém, držali nemocnice nad vodou. Naopak, odmeňuje zlé hospodáriace, zväčša štátne nemocnice.“ Cigániková označila toto správanie za nezodpovedné, nespravodlivé a vedúce k ďalším dlhom.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka zdravotníctvo patrí medzi prioritné oblasti liberálov. Zdravotnícky tím SaS celý rok intenzívne pracoval a čoskoro predstaví komplexnú reformu riešení. „Budeme mať odvahu na poctivé a funkčné riešenia. Ako prvé navrhujeme riadne definovať základný balík; povedať, na čo majú občania zo zdravotného poistenia nárok. Budeme sa tiež snažiť, aby medzi poskytovateľmi vládla skutočná súťaž a tí, ktorí nevedia hospodáriť, nech to skrátka nerobia. K tomu patrí aj to, že navrhneme odštátnenie nemocníc, lebo spravidla štátne vyrábajú obrovské straty,“ vymenoval Sulík niektoré z opatrení.

- Reklama -