SaS: Druckerove plány zlyhajú na Smere

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

Vítame, že sa do tohto reformného prúdu zaradil aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Vytvorenie riadnych štatutárnych orgánov vo verejných nemocniciach, ktoré minister plánuje, je určite správny krok. A správne, ba dokonca nevyhnutné v takom prípade bude, aby nemocnice mali aj prehľadné účtovníctvo – rovnako ako akciové spoločnosti.

Spolu so zavedením systému DRG, eHealthu a odpolitizovaním Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by slovenské zdravotníctvo dostalo silné impulzy, aby sa s peniazmi zo zdravotného poistenia narábalo hospodárne v prospech pacientov i zdravotníkov.

Zdravotnícka reforma má však jedného silného nepriateľa. Je ním strana Smer-SD. Predseda Smeru a vlády Robert Fico dlhé roky torpéduje premenu verejných nemocníc na akciové spoločnosti. DRG systém a najmä eHealth, teda vo svete všetko známe veci, ktoré by Slovensko mohlo pohodlne prebrať, sa u nás stali len zdrojom nekalého obohacovania dodávateľov softvéru a projektov bez reálneho výsledku.

Smeru-SD neporiadok a šafárenie vo verejných nemocniciach totiž vyhovuje. Na predražených nákupoch zarábajú jeho funkcionári či im blízki podnikatelia a dosadení riaditelia nemocníc. Bol to Smer-SD, ktorý z Úradu pre dohľad urobil politicky podriadenú organizáciu vláde. To sú všetko dôvody, pre ktoré bude zdravotníctvo stagnovať, ktoré v ňom budú prehlbovať krízu a zvyšovať nespokojnosť v spoločnosti. Zmenu môže urobiť len nová vláda, vláda bez Smeru-SD.

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Jana Cigániková, členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo

- Reklama -