SaS: Demokratická opozícia opakovane žiada hlavu R. Kaliňáka: Nemá čo robiť vo svojej funkcii

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Ako uviedol na tlačovej besede Jozef Rajtár, poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát, minister Kaliňák sklamal, a to hneď vo viacerých rovinách. „My Kaliňákovi nedôverujeme. Sklamal ako minister vnútra, lebo má leví podiel na vysokej nedôvere občanov v políciu; sklamal ako minister, ktorý nedokázal pretvoriť nefunkčný a prebyrokratizovaný štát na pomocníka a oporu občanov; sklamal ako čestný politik, lebo sa nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným verejným súťažiam; zlyhal ako verejný činiteľ, lebo nedokáže normálne vysvetliť pôvod svojich nadštandardných príjmov,“ povedal J. Rajtár a doplnil: „Nepochybujeme, že sklamal aj časť koaličných poslancov, ktorí tentoraz nazbierajú odvahu a pripoja sa k nám.“

Líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič spolu s poslancom Jánom Maroszom včera upozornili na korekcie za takmer 26 miliónov eur, ktoré dostalo ministerstvo Roberta Kaliňáka. „Bývalí ministri zodpovední za kauzu nástenkový tender boli odsúdení na deväť a dvanásť rokov väzenia kvôli dvanástim miliónom eur. Chcem upozorniť, že v tomto prípade je suma pokút a korekcií dvojnásobne vyššia, čo nie je len dôvod na odvolávanie, ale aj na to, aby sa tým zaoberali orgány činné v trestnom konaní,“ povedal Vašečka a pokračoval: „Spolunavrhujeme preto vyslovenie nedôvery Robertovi Kaliňákovi. V našom hnutí máme za to, že ministrom vnútra sa nemal vôbec nikdy stať,“ doplnil Vašečka s tým, že Robert Fico rád popiera realitu, no v poslednom čase tento jeho zaužívaný recept zlyháva. „Je zaujímavé oslavovať víťazstvo vo voľbách tým, že všetci podpredsedovia strany rezignujú na svoje funkcie,“ dodal R. Vašečka.

Milan Krajniak z hnutia Sme rodina – Boris Kollár vo svojom vystúpení podporil odvolanie ministra vnútra Kaliňáka. Zároveň opäť vyslovil podozrenie z kupovania rómskych hlasov v osadách v Košickom kraji: „Za nezvládnutie volieb do samosprávnych krajov by mal minister vnútra prijať zodpovednosť, a preto hnutie Sme rodina je za jeho odvolanie,“ poznamenal M. Krajniak.

Opozícia s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdá podpisy na začiatok najbližšej riadnej schôdze NR SR, ktorá sa začína na konci novembra.

- Reklama -