SaS: Čipové OP sú heknuteľné, žiadame dočasnú deaktiváciu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová upozornila, že elektronické občianske preukazy sa na Slovensku používajú takmer 4 roky. „V prípade elektronických podpisov je dotknutých približne 300-tisíc ľudí. Kompetentní o tomto vážnom probléme vedia 4 mesiace a do dnešného dňa nijako nekonajú a nijako ľudí neinformujú, k akému zneužitiu elektronických podpisov mohlo dôjsť, aké škody mohli nastať, čo majú ľudia robiť, ako sa proti zneužitiu chrániť,“ skonštatovala J. Kiššová.

Hoci ide medzinárodný problém, podľa Jozefa Rajtára je rozdiel v prístupe krajín. „Porovnajme si Estónsko a Slovensko. V Estónsku minulý mesiac kompletne informovali verejnosť, zablokovali tie použitia elektronických podpisov, v ktorých môže dôjsť ku škodám. V Estónsku má elektronický podpis menšiu funkciu ako má u nás, napriek tomu ich prístup bol seriózny a prišli s riešením. Na Slovensku sa deje to, že ešte aj dnes boli vydávané elektronické podpisy, ktoré sú ľahko zneužiteľné,“ povedal J. Rajtár.

Karol Galek upozornil, že elektronický podpis je rovnocenný podpisu u notára. „V minulosti podvodníkom stačilo nájsť povoľného notára, dnes im postačí nájsť šikovného hackera. Dnes by tak teoreticky ktokoľvek, kto má k dispozícii váš elektronický podpis, mohol previesť váš byt či spoločnosť na niekoho iného. Dá sa to vraj spraviť za niekoľko hodín a stojí to síce niekoľko desiatok tisíc eur, ale keď ide o milióny eur, podvodníkom to určite stoji za to. Každý, kto sa cíti ohrozený, by si mohol za štandardných okolností zablokovať elektronický podpis online. Žiaľ, ako sme sa dozvedeli, táto funkcia je nateraz nefunkčná,“ uviedol K. Galek a vyzval ministerstvo vnútra na plošné deaktivovanie elektronických podpisov až do vyriešenia problému.

- Reklama -