SaS: Chceme spravodlivejšiu voľbu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Aj keď SaS považuje slovenský volebný systém za celkom funkčný a určite by ho nemenila od základov, priestor na zlepšenie tu je. Predseda SaS Richard Sulík a tímlíder strany pre politický systém Martin Klus spísali 18 konkrétnych návrhov. Tie vychádzajú z troch volebných princípov. Prvým je, že pri voľbe jednotlivca sa uplatní väčšinová voľba, pri voľbe kolektívu pomerná. Druhým princípom je, že v prípade väčšinových volieb sa použije dvojkolová voľba a v prípade pomerných volieb jednokolová. Tretím princípom je, že volebný obvod má byť totožný s územím, na ktorom budú platiť rozhodnutia prijaté zvoleným kolektívom.

„Tvrdíme, že ak by sa tieto návrhy uplatnili, spravíme voľbu spravodlivejšou. Budeme viac zohľadňovať to, čo chce väčšina. Výrazne by stúpla volebná účasť práve pri tých voľbách, ktoré majú nízku až rekordne nízku účasť. Sme presvedčení, že ak by sa voľby presunuli zo soboty na piatok, každému, kto pôjde voliť, dali deň náhradného voľna a ako kompenzáciu zrušili sviatok 1. september, a keby sme zlúčili tie voľby kde to ide, napríklad prezidentské s eurovoľbami, volebná účasť by výrazne stúpla. Považujeme ju za veľmi dôležitú pri demokracii,“ vysvetlil Sulík.

Musíme ľudí naučiť, aby za nich nerozhodovala menšina

Podľa Martina Klusa SaS reaguje na aktuálny vývoj. „Na poslednej parlamentnej schôdzi sme mali návrh na zníženie referendového kvóra. V brožúrke vysvetľujeme, že nie sme proti sfunkčneniu referenda, ale trváme na tom, že musíme začať na lokálnej úrovni. Musíme ľudí naučiť, aby za nich nerozhodovala menšina,“ povedal Klus.

Strana rovnako reaguje aj na vládny návrh zrušiť druhé kolo volieb do vyšších územných celkov (VÚC). „V brožúrke jasne hovoríme, že nielen župné, ale aj komunálne voľby, keďže sú väčšinové, by mali byť skutočne väčšinovými. Naším cieľom je volebný systém vylepšiť, aby sa stal efektívnejším a pochopiteľnejším. Budem rád, keď si kolegovia poslanci brožúrku prečítajú. Dostanú ju ako darček a sme pripravení diskutovať,“ uzavrel Klus.

- Reklama -