SNS sa pričinila o navýšenie príspevkov účastníkom národného boja za oslobodenie a ich pozostalým

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Tento krok je súčasťou vízie Slovenskej republiky, ako silného štátu s národnou ekonomikou, ktorá je orientovaná na sociálne potreby občanov. „Veľké i malé národy po celom svete si vedia uctiť tých, ktorí nasadzovali svoje životy či už pri obrane vlasti, obrane demokracie, obrane základných ľudských práv a myslím si, že je našou povinnosťou, aby sme si aj my týchto ľudí uctili a patrične ich ohodnotili.“ Uvádza ako dôvod navýšenia príspevkov poslanec a podpredseda Anton Hrnko.

Zákon má finančne prispieť priamo účastníkom národného boja za oslobodenie, vdovám a vdovcom po týchto osobách. „Je dôležité si ceniť morálne a historické aspekty služby pre vlasť. Účastníkmi národného boja za oslobodenie sú osoby, ktoré sa buď priamo „so zbraňou v ruke“ alebo ako pomocníci partizánov zúčastnili vojenských operácií počas druhej svetovej vojny,“ zdôraznil podpredseda SNS.

Vzhľadom na zásluhy uvedeného okruhu osôb, ako aj vzhľadom na ich závažné zdravotné a sociálne problémy, ktoré vyplývajú aj z ich vyššieho veku, je žiaduce zvýšiť ich dávky sociálneho zabezpečenia. „Dôvodom sú príliš nízke dávky, ktoré nedosahujú dostatočnú úroveň,“ vysvetlila poslankyňa Magdaléna Kuciaňová.

Od 1. novembra 2017 by sa mali navýšiť príspevky osloboditeľom za náš slovenský národ mesačne o polovicu, ako aj vdovám a vdovcom po týchto osobách takisto o polovicu. Od roku 2019 sa ráta s ďalším navýšením. „V čo najkratšom čase sme sa snažili zlepšiť finančnú situáciu zvýšením príspevku ku dôchodku, keďže ide o osoby v pokročilom fyzickom veku,“ dodal na záver Tibor Bernaťák.

V Bratislave, dňa 14. 09. 2017

 

- Reklama -