SNS podporuje občianske branné aktivity a brannú výchovu na školách

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Občianske branné aktivity môžu byť odpoveďou na otázku ako sa spoločne brániť pred výzvami doby ako je napríklad terorizmus alebo extrémizmus. Extrémizmus v akejkoľvek forme je chybou v usporiadaní spoločenského systému. 

„Táto chyba sa dá odstrániť. Potrebuje však neustály dialóg, vôľu pre porozumenie a hľadanie zhody – nie rozkolu! Práve rozkol je živnou pôdou extrémizmu a preto ho musíme zo spoločnosti a zo systému vytesňovať.“ Zdôrazňuje dôležitosť neustáleho načúvania potrebám občanov predseda bezpečnostného výboru Hrnko.

Ich doterajšia ignorancia je dôkazom, že vznikajú rôzne združenia cvičiace bojovú taktiku po lesoch na Slovensku. Podpredseda SNS vystihuje podstatu brannej otázky: „Naši občania musia vedieť, že im štát dôveruje a oni musia dôverovať štátu – Slovenskej republike – našej vlasti. Vlasť nie je neurčitá, je konkrétna. Je tu v podobe matky, otca, v podobe rodnej obce a všetkého, čo sme ochotní brániť.“

V poslednom období Slovensko prostredníctvom strategických dokumentov zadefinováva svoju obrannú a bezpečnostnú stratégiu, kladie si nové ciele a výzvy. Výsledkom dialógu so spoločnosťou bolo zavedenie a zatraktívnenie dobrovoľnej vojenskej prípravy Slovenskou národnou stranou a Ministerstvom obrany SR. Možno však nastal čas zamýšľať sa nad prehĺbením tohoto dialógu a ponúknuť občanom ešte viac. Občianske branné aktivity nie sú novou témou a majú za sebou pomerne slušný historický vývoj. „Ukazuje sa, že aj v dnešnej dobe vzniká v spoločnosti potreba vedieť sa brániť, je to dokonca legitímne právo našich občanov a je pre to našou povinnosťou im poskytnúť také zázemie, aby v prípade potreby vedeli našu vlasť, svojich blízkych a svoj majetok, brániť kvalifikovane.“ Dodáva Anton Hrnko.

Občianske branné aktivity by mali viesť občanov k spolupatričnosti, ochote chrániť jeden druhého, mali by poskytovať zručnosti, ktoré nám napomôžu v každodennom živote. „Jednou z takýchto zručností, ktoré majú už deti nadobudnúť na brannej výchove na školách, je napríklad aj správne poskytnutie prvej pomoci, ktoré ako sa ukazuje ovláda iba malý počet našich občanov. Cieľom brannej výchovy je rozvinúť telesnú zdatnosť, získať praktické zručnosti z oblasti civilnej ochrany a odporúčania pri mimoriadnych situáciách.“ Uvádzajú ďalšie dôvody na podporu brannej výchovy poslanci za SNS Eva Smolíková a Dušan Tittel.

V Bratislave, dňa 12. 09. 2017

 

- Reklama -