SNS bráni zneužívaniu udelenia prechodného pobytu cudzincov na slovenských jazykových školách

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

V súčasnoti bolo možné, aby udelenie prechodného pobytu za účelom štúdia mohli získať študenti nad 18 rokov. „Postačujúce bolo, aby sa cudzinci prihlásili na jazykový kurz slovenského jazyka. Pobyt na 2 roky mali takmer istý aj vďaka jednoduchému správnemu procesu.” Uviedla podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

Schválenou novelou sa zavádza podmienka veku na udelenie prechodného pobytu za účelom štúdia u žiakov stredných škôl, ktorí sú občanmi tretích krajín. Súčasne sa vypúšťa možnosť získať prechodný pobyt za účelom štúdia na slovenskej jazykovej škole. „Zabraňuje sa tým zneužívaniu prechodného pobytu dospelými osobami, ktorý by súvisel napr. s nelegálnou prácou, alebo s migráciou štátnych príslušníkov tretích krajín do Schengenského priestoru. Takéto osoby môžu predstavovať bezpečnostné riziko.” Poznamenal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

Keďže vieme, že v praxi sú zaznamenané mnohé prípady zneužívania tohto účelu udelenia prechodného pobytu na území Slovenskej republiky, vďaka Slovenskej národnej strane sa výrazným spôsobom touto úpravou zákona sprísnil systém a zabraňuje sa jeho zneužívaniu. „Nezakazujeme cudzincom s oprávneným pobytom študovať na jazykovej škole v Slovenskej republike, len samotné štúdium na jazykovej škole už nebude dôvodom na udelenie prechodného pobytu,” vysvetlila na záver poslankyňa Smolíková.

- Reklama -