SNS: Osemročné gymnáziá v Bratislave budú môcť prijať viac ako päť percent žiakov

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Dôvodom úpravy kvóra pre počet prijímaných žiakov do osemročných gymnázií zo súčasných päť percent na desať boli problémy, ktoré avizovali zriaďovatelia tohto druhu škôl v Bratislavskom kraji, kde je po osemročných gymnáziách primárne väčší dopyt. Súvisí to predovšetkým s vysokým podielom žiakov zo širšieho okolia dochádzajúcich za vzdelaním do hlavného mesta. Pri schválení výnimky pre Bratislavský kraj však boli vzaté do úvahy aj ich výsledky dosiahnuté v tohtoročnom celonárodnom Testovaní 5.

Pozmeňovací poslanecký návrh obsahuje zároveň ustanovenie o vyradení tých škôl z 10 % kvóty, na ktorých sa vykonáva overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania. Dôvodom je skutočnosť, že prijatie týchto žiakov sa uskutočňuje na základe talentovej skúšky alebo súčasťou prijímacieho konania je aj psychodiagnostické vyšetrenie na preukázanie všeobecného intelektového nadania v zmysle školského zákona.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová v tejto súvislosti uviedla, že: „Ide o prvý systémový návrh riešenia po 10 rokoch, ktoré sa rôznymi postupmi odkladalo. Rezort školstva navrhuje ďalšie systémové kroky. Jedným z nich je „malá“ novela školského zákona, ktorá sa zameria na prechod kompetencii školských odborov pod gesciu ministerstva školstva. Na Slovensku chceme do budúcnosti budovať inkluzívny systém, obmedziť elitný systém škôl a prostredníctvom Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania vybudovať systém, ktorý prispeje k systému inklúzie.“ 

Vzhľadom na to, že pozmeňovací návrh zákona rieši situáciu s kvótami iba čiastkovo,  a to iba na jeden školský rok a konkrétne pre Bratislavský kraj, ministerstvo školstva chce fungovanie osemročných gymnázií komplexne upraviť v novele školského zákona s účinnosťou od 1. septembra 2018. 

V Bratislave, dňa 7. 2. 2018

- Reklama -