SNS: Andrej Danko v TA3 sa opäť vrátil k téme Mečiarových amnestií

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Našli sme cestu, ako spolu diskutovať, je to dobrý signál na zmenu spoločenskej klímy a za to poslancom ďakujem,“ konštatoval predseda SNS Andrej Danko.

Zároveň v diskusii vyzval politikov, aby z tej témy neťažili politický kapitál.

„Nikto nie je víťaz, práve naopak prehrali sme všetci, že také obdobie u nás bolo.“ Doplnil Andrej Danko.

Zároveň vníma otvorenie odbornej právnej diskusie ako základ, ktorý musíme urobiť.

„To, čo sa chystáme urobiť, je po všetkých stránkach právny experiment. Aj preto musíme hľadať čo najširšie politické spektrum názorov a hľadať kompromis,“ hovorí ďalej predseda SNS, ktorý súčasnú situáciu vníma, aj ako možnosť naučiť sa s opozíciou hovoriť, naučiť sa viesť dialóg v témach, kde je to už nutnosťou.

Na otázku, prečo vládny návrh zákona na zmenu ústavy vo veci Mečiarových amnestií ide v skrátenom konaní, Andrej Danko pripomína, že nám hrozia premlčacie lehoty. Ak by zmena Ústavy SR išla v riadnom konaní, tak prvýkrát by poslanci mohli hlasovať za uznesenie k zrušeniu Mečiarových amnestií až v júny. Predseda SNS nevidí dôvod už túto tému ďalej pred sebou tlačiť, apeluje preto, aby ju poslanci čím skôr vyriešili.

„Odmietam mediálnu hru, že by niekto z koalície bránil zrušeniu Mečiarových amnestií. Som zástanca toho, aby sme to čím skôr vyriešili a spoločne odsúdili. Musíme hľadať spoločenský a politický kompromis. Nemôžeme sa hádať, to nám nepomôže. Je to trauma, náš biľag a ja odmietam politické preteky, odmietam zneužívať štátne pohreby, premiéry filmov. Musí byť v našom záujme to vyriešiť a nie tému zneužiť.“ Povedal v závere relácie predseda SNS Andrej Danko.

- Reklama -