SMER-SD: Naše Vianoce

0
Vianočné periodikum Smeru. (Autor: Vianočné noviny)

ROBERT FICO

Najobľúbenejšie vianočné jedlo od mamy

Mama vždy robila veľmi hustú smotanovú hubovú polievku plnú hríbov. Jej neopakovateľná chuť a vôňa je to, čo vždy očakávame, keď my prídeme 25. decembra k mame a ona ju už má nachystanú vo velikánskom hrnci. Je to obrovská pochúťka.

Moje typické Vianoce

Na Vianoce sa snažím využiť každú hodinu. Ako darčeky dostávam veľa kníh a stáva sa mi, že o šiestej či siedmej večer, keď je už po štedrej večeri a rozbalení darčekov a vládne príjemná atmosféra, vezmem si novú knihu, začítam sa do nej, za dva či tri dni prečítam a potom sa púšťam do ďalšej a ďalšej, kým mám čas. Vianoce sú pre mňa spojené najmä s veľkým oddychom a čítaním toho, čo dostanem ako darček.

ROBERT KALIŇÁK

Moje najlepšie Vianoce

Najlepšie Vianoce boli vtedy, keď bol otec doma. Môj otec bol námorník a deväť mesiacov do roka trávil na mori. Ak bol niektoré Vianoce doma, bola to asi najväčšia slávnosť. Naša mama mala vo zvyku  pred silvestrovskou kapustnicou robiť šošovicovú polievku na sladko. Bola to jemná krémová polievka. Keď prišiel jedny Vianoce otec domov, tak rozhodol, že on je kuchár, a pokiaľ štandardná krémová šošovicová polievka má farbu bielej kávy, on ju zlepšil tak, že bola červeno-čierna, a nič štipľavejšie a ostrejšie som v živote nevidel. Tá námornícka príchuť Vianoc bola úžasná. Mama robila famózne linecké kolieska. Nikdy neboli suché ani tvrdé, naopak strašne mäkké a šťavnaté. Toto som vždy na tony dával po kapustnici.

Polnočný vianočný stromček

Nech prídem domov v predvečer Štedrého dňa akokoľvek unavený, viem, že idem robiť stromček, a robím ho do štvrtej rána, aby bol 24. decembra pripravený. To ma veľmi baví. Nikdy sa mi nestalo, že by sa mi ho nechcelo postaviť. Naposledy sa mi podarilo kúpiť stromček, ktorý nezodpovedal výške nášho stropu, takže som bol ešte aj drevorubač.

PETER PELLEGRINI

Moja najkrajšia spomienka na Vianoce

Veľmi rád spomínam na darček, ktorý som dostal od svojho starého otca. Boli to prvé hodinky v mojom živote. Myslím, že som bol asi prvák, alebo som sa chystal na ďalší rok do prvej triedy. Urobili si zo mňa veľkú zábavu. Najprv bola pod stromčekom jedna obrovská škatuľa. Nesmierne som sa tešil, čo v nej môže byť. Otvoril som ju a v nej bola ďalšia menšia, v nej ešte ďalšia a takto som otvoril asi päť škatúľ. Už som prestal dúfať, že tam niečo je, no nakoniec vo vnútri bola škatuľka od Bebe pudingu. Začal som strašne plakať. Až keď ma utíšili, vysvetlili mi, aby som ju otvoril. A tam som našiel krásne hodinky, ktoré dodnes mimochodom mám.

Recept na najlepší koláč od mojej mamy

POTREBUJETE: CESTO: 5 vajec, 100 g medu, 200 g práškové­ho cukru, 300 g hladkej múky, 2 PL vody, 1 KL sódy bikarbóny, štipka škorice, 2-3 klinčeky

KRÉM: 3 dl mlieka, 3 PL hrubej múky, 250 g masla, 200 g práškové­ho cukru, trochu rumu + čokoládová poleva

POSTUP: Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s práško­vým cukrom, pridáme med, vodu, škoricu a rozdrvené klinčeky a múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme sneh a postup­ne ho pridávame do cesta. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný menší plech, pečieme na 180 stup­ňoch, kým nie je primerane cesto prepečené (kontrolujeme špajľou). Pripravíme si plnku – mlieko s múkou uvaríme na kašu, mas­lo si vyšľaháme s práškovým cukrom. Pomaly doň za stáleho šľa­hania pridávame vychladnutú kašu. Ochutíme rumom. Upečené, mierne vychladnuté cesto vyklopíme na dosku, po vychladnutí rozrežeme. Na spodný plát natrieme plnku, priklopíme ju horným plátom. Necháme stuhnúť, na záver povrch ozdobíme čokoládovou polevou (rozpustenou čokoládou).

PETER KAŽIMÍR

Mám rád vianočné špeciality

Vianoce sú ohňom rodiny. Keď človek vidí, ako sa zapaľujú ohníčky v očiach malých detí, ktoré sa tešia na svoje darčeky, je to niečo, čo sa jednoducho nedá zopakovať v iný čas roka. Mám veľmi rád jedlo. Som východniar a naše zvyky z hľadiska vianočnej kuchyne sú úplne iné ako na západe. Samozrejme, si myslím, že naše zvyky na východe sú lepšie, ale keďže mám rád jedlo a zjem všetko, tak som vďačný za každú kuchyňu. Na východe sa na Vianoce jedáva veľmi veľa, v normálnom živote  sú to nekombinovateľné jedlá – od fazuľového prívarku cez údené mäso, rezne, kapra, kapustnicu, fazuľovú polievku a nakoniec kapustové alebo makové pupáliky. Ťažko sa to dá prežiť bez ujmy na zdraví.

Vianoce u Kažimírovcov

V rodine Kažimíra trvám na živom vianočnom stromčeku. Bez vône vianočného stromčeka by to nebolo ono. Nebolo by to ono, keby náš pes Rafael so svojim vydrím chvostom nezhodil pár gúľ. Nebolo by to ono bez toho, keby naše decká občas nezvalili stromček a s ním aj psa a všetky záclony. Tak to má byť a musím sa tešiť, že sa všetci o rok či už v takomto chaose, alebo v takejto láske stretneme opäť. O tom sú Vianoce.

MAREK MAĎARIČ

Vianoce môjho detstva

Najkrajšie Vianoce človek prežíva v detstve. Tú radosť určite tvorí tešenie sa na darčeky. Do určitého veku som kreslil Ježiškovi, čo chcem pod stromček a díval som sa cez kľúčovú dierku do izby, kde sme mali stromček, aby som zahliadol anjelov, ktorý ten stromček ozdobovali. A cez zimné prázdniny sa na našej ulici vždy polialo betónové ihrisko a mali sme z neho klzisko, na ktorom sme sa do úmoru korčuľovali a hrávali hokej. Po Troch kráľoch, keď sa už vyhadzovali stromčeky, sme si z nich urobili drevené meče a zvádzali sme chlapčenské vojny. To boli Vianoce plné hier a radosti.

Môj tip na najkrajšie Vianoce

Milujem sladkosti a koláče. Už od detstva som sa počas Vianoc vždy veľmi tešil najmä na makovníky a orechovníky, ktoré piekla moja stará mama. Boli neskutočné. To mi zostalo až dodnes. Vianoce si neviem predstaviť bez výborných koláčov a kopy kníh, ktoré doslova počas tohto sviatočného obdobia hltám.        

Recept na vianočné blaho

  • Po zobudení zostaň v pyžame. Uvar si dobrú kávu, alebo čaj.
  • Odkroj si domáci koláč, najlepšie od mamy alebo babky.
  • Nalej si pohárik obľúbeného alkoholu.
  • Zober si knihu, na ktorú si sa dávno tešil a dostal si ju pod stromček.
  • S týmto všetkým sa vráť do postele. A vypni na pár hodín telefón.

MIROSLAV LAJČÁK

Moja najkrajšia vianočná lyžovačka

Mám rád scenériu Vysokých Tatier, upokojuje ma pohľad na hory a najviac zbožňujem pohľad na Slovensko z tatranských chodníkov a štítov. Je to niečo, čoho sa nedokážem nabažiť. Urobil som si asi stovky fotografií. V ostatných rokoch som prešiel z klasického lyžovania na skialpinizmus. Namiesto toho, aby som sa vyviezol na vleku a potom sa spustil dole kopcom, vyšliapem si to. Je to vynikajúce cvičenie a perfektná skúška tela aj ducha.

Vianoce u Lajčákovcov

Vianoce sú príležitosťou, keď sa naozaj všetci zídeme a je to krásne. Sú najkrajším sviatkom v roku práve preto, že máme možnosť byť všetci spolu, venovať sa jeden druhému a vyjadriť si náš vzťah aj tým, že sa navzájom obdarúvame. Som rád, že sa nám darí túto tradíciu držať a verím, že to tak bude aj do budúcna. Ako dieťa som sa vždy zašil niekde okolo stromčeka a potajomky som jedol sladkosti, aby si to rodičia nevšimli. Z vianočnej kuchyne som mal vždy rád špecialitu mojej mamy – nakladané huby na kyslo s ryžou.

- Reklama -