Rezort školstva už má finálnu verziu dokumentu Učiace sa Slovensko

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

„Ide o rozsiahlu strategickú víziu na ďalších desať rokov a bude potrebné ju prepracovať do stručnejšej podoby a pretaviť ju do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania,“ uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová s tým, že do konca roka sa rezort školstva pokúsi spracovať samotný program, ktorý by mohol byť predložený na rokovanie vlády.                  

Materiál tvorí celkovo 8 kapitol, ktoré sa venujú analýze súčasnej situácie a návrhom na zmeny v oblastiach Kvalita a dostupnosť výchovy a vzdelávania, Profesia učiteľa, Odborné vzdelávanie a príprava, Riadenie a financovanie regionálneho školstva, Kvalita, otvorenosť a dostupnosť vysokoškolského vzdelávania, Veda, výskum a tvorivé činnosti na vysokých školách, Tretia spoločenská misia vysokých škôl a Riadenie a financovanie vysokého školstva.

Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré dokument predkladá, patria predĺženie povinnej školskej dochádzky na jedenásť rokov, redukcia počtu žiakov na gymnáziách či študijných odborov na vysokých školách, zrušenie opakovania ročníka kvôli zlému prospechu žiaka, zavedenie integrovaných predmetov spájajúcich súčasné predmety, ktorých obsah sa prelína, či zrušenie viazanosti obsadzovania pracovných miest docentov a profesorov na akademicko-pedagogický titul.

Ako uvádzajú autori materiálu: „Základná filozofia, ktorá sa premieta do jeho obsahu, akcentuje celoživotný proces učenia sa človeka ako jadro jeho ľudskej prirodzenosti a kľúč k úspešnému životu. Výchova a vzdelávanie, orientované na každého jednotlivca a jeho prirodzenú tendenciu rozvíjať sa, majú strategický význam aj pre spoločnosť ako celok“.

Ministerka školstva Martina Lubyová predloží dokument na rokovanie Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Na jeseň roku 2016 predložil autorský kolektív odborníkov z oblasti školstva v zložení Vladimír Burjan, Milan Ftáčnik, Ivan Juráš, Juraj Vantuch, Emil Višňovský a Libor Vozár tézy k Národnému programu rozvoja výchovy a vzdelávania v oblasti regionálneho a vysokého školstva. Tieto pracovné materiály obsahujúce ciele reformy boli predložené na širokú verejnú diskusiu. Spolu s podnetmi z diskusie s odbornou verejnosťou sa stali východiskom pre prvú verziu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko“, ktorí autori dokončili v marci 2017. Aj tento dokument ministerstvo školstva predložilo verejnosti na pripomienkovanie, pričom tento proces trval od marca do mája 2017. Počas dvoch mesiacov verejného pripomienkovania k materiálu prišlo takmer 4 000 pripomienok, ktoré boli všetky vyhodnotené a po diskusii autorov boli akceptované alebo čiastočne akceptované pripomienky premietnuté do výslednej verzie dokumentu. V septembri 2017 potom spracovali autori finálnu verziu „Učiaceho sa Slovenska“ ako návrh Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania na Slovensku do roku 2027.

- Reklama -