Rezort obrany pripravil pre vojakov Priemyselný deň so zameraním na predstavenie vozidiel 4×4

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

“Podujatie sme pripravili predovšetkým pre vojakov, pretože oni sú tí, ktorí budú s novou technikou pracovať a garantovať bezpečnosť našej krajiny,” zdôraznil šéf rezortu obrany. Pripomenul, že na prezentáciu produktov slovenského obranného a bezpečnostného priemyslu, ako aj zahraničných partnerov, boli pozvaní aj členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a zástupcovia médií, pretože rezort obrany trvá na transparentnosti celého procesu.

Ako ďalej minister Gajdoš zdôraznil, cieľom rezortu obrany je, aby do modernizácie Ozbrojených síl SR bol v maximálnej možnej miere zapojený domáci obranný priemysel. “Tak, aby slovenské spoločnosti dostali čo najväčší priestor a zbrojárska výroba na Slovensku opäť ožila. Ak domáci obranný priemysel nepodporíme práve my, zavádzaním jeho produktov do výzbroje našich ozbrojených síl, budú to mať slovenské firmy o to ťažšie s presadením v zahraničí,” pripomenul.

Predseda komisie a koordinátor pre tvorbu a posudzovanie strategických dokumentov rezortu obrany a generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko zdôraznil transparentnosť celého procesu obstarania vozidiel. “Napriek tomu, že sa objavujú rôzne výhrady, chcem zdôrazniť, že ide o spôsob obstarania, ktorý je v súlade tak s európskou, ako aj slovenskou legislatívou,” vysvetlil s tým, že aktuálne je cieľom nájsť partnera a spôsob, akým zabezpečiť pre ozbrojené sily vozidlo 4×4 s dôrazom na maximálne zapojenie domáceho obranného priemyslu.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim zdôraznil, že Priemyselný deň 2017 považuje za významný krok v snahe rezortu modernizovať ozbrojené sily. “Máme možnosť odskúšať si a získať tak prvé skúsenosti z rôznych typov a druhov vozidiel, o ktoré by sme mohli mať záujem, čo samozrejme vítame. Máme pripravené tímy expertov zastúpených všetkými druhmi vojsk, ktoré si nezávisle vyskúšajú tieto vozidlá a neskôr skúsenosti z testovacej jazdy môžu využiť pri vojskových skúškach,” vysvetlil.

Aka doplnil národný riaditeľ pre vyzbrojovanie genmjr. Daniel Zmeko v priestore VTSÚ Záhorie bolo 19 kusov ťažkej bojovej techniky a zároveň ďalšie produkty domáceho aj zahraničného obranného priemyslu. “Pre nás je to jeden z podstatných krokov pri dokončovaní procesov, ktoré majú slúžiť k zabezpečeniu modernizácie. Poznatky sa využiú v potrebných analýzach a bude s nimi možné dlhodo pracovať,” povedal. Zároveň majú dnes účastníci možnosť hlasovať za budúci názov vozidla 8×8.

Zastúpenie na Priemyselnom dni 2017 malo celkovo takmer 40 spoločností. Okrem statickej expozície produktov obranného priemyslu boli súčasťou prezentácie aj dynamické ukážky bojových/viacúčelových obrnených vozidiel 4×4 a tiež streľby.

 

- Reklama -