Regec (SNS): Podnikanie – ohrozená činnosť

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Štát deklaroval, že živnostníci a strední podnikatelia majú byť nosný pilier ekonomiky. Tváril sa, že ich podnikaniu rozumie. Deklaroval, že všetkých tých, čo sa rozhodli zobrať osud do svojich rúk, výrazne podporí. Aj podporil. Po divokých začiatkoch v deväťdesiatich rokoch začal vytvárať systém.

Tento systém neustále zdokonaľoval až tak, že ho spravil „takmer úplne dokonalým“. Prečo som uviedol slovíčko takmer? Lebo k dokonalosti likvidácie živnostníkov a malých podnikateľov ostal len povestný krôčik. Za posledné 4 roky klesol počet živnostníkov o viac ako 38 tisíc. Kam sa podeli? Vyparili sa ? Koľko z nich je na úrade práce, koľko v zahraničí a koľkí sú nútení pracovať načierno?

Najväčšou záťažou pre živnostníkov je platenie „minimálnych“ povinných odvodov. Je to suma, ktorú živnostník zaplatí bez ohľadu na to, či niečo v danom mesiaci zarobil, alebo nezarobil. To je dôvod, prečo mnohí rušia živnosť. Niektorí životaschopnejší si našli riešenie. Zriadili si eseročky. To ešte nevedeli, že vždy nápomocný štát má pripravený bič z inej strany dvora.

Všemocný štát vymyslel na eseročky daňovú licenciu. Ináč povedané „daň zo straty“. Darí sa, nedarí, platiť budeš. Vraj to prináša výsledky. Všemocný štát sa ide zblázniť od radosti ako sa zlepšil výber daní od tých nezodpovedných podnikateľov. Budú aj balíčky. S ekonomickými výsledkami „spravodlivého štátu“ sa treba podeliť. Mňa neskutočne irituje, že v balíčkoch nevidím nič prínosné pre živnostníkov a strednú vrstvu (apropo, máme ju ešte na Slovensku?). Nič pre ľudí vytvárajúcich hodnoty, zamestnávajúcich ľudí a nezaťažujúcich štát.

To všetko, ešte stále nie je to „pravé orechové“ čo robí živnostníkom vrásky na čelách.

Za najväčší problém a najväčšiu prekážku v podnikaní považuje aj Slovenská obchodná a podnikateľská komora medzi svojimi členmi na prvom mieste nízku vymožiteľnosť práva.

Dovolím si tvrdiť, že zhoršovanie podnikateľského prostredia je dôsledkom nepochopenia skutočnosti, že v podnikateľskom sektore sa vytvárajú hodnoty, ktoré umožňujú živiť štátnu administratívu. Vždy nápomocný štát, namiesto toho, aby uľahčoval život podnikateľom, uľahčuje si ten svoj.

Prestaňme podnikateľov a živnostníkov považovať za škodcov a nepriateľov štátu. Práve oni sú tí, ktorí vytvárajú najviac hodnôt, zamestnávajú ľudí a hýbu ekonomikou. Slovenská národná strana má ambíciu dostať sa do NR SR. Táto ambícia nie je samoúčelná. Naplnenie tejto ambície nie je konečný cieľ. Je len prostriedkom na realizáciu úplne iného typu politiky. Politiky silného štátu, štátu ako silného garanta ochrany tých čo tvoria hodnoty, garanta rovných príležitosti všetkým, ktorí chcú, aby Slovensko napredovalo.

(Autor je predseda OR SNS Snina.)

- Reklama -