Pribocký (SNS): Študenti si zaslúžia viac

0
Jozef Pribocký (Autor: SNS)

FPV v porovnaní so súkromnými bankami vznikol v roku 1995, ako program poskytnutia štátom výhodných pôžičiek študujúcim. Situácia sa však zmenila od akademického roku 2011/2012 kedy počet udelených pôžičiek bol 2990 a v súčasnom akademickom roku 2015/2016 sa dramaticky znížil viac ako o polovicu na1482!

Argumentácia, že navýšením jednotlivých pôžičiek zo sumy 1500 eur na 2500 eur musí byť znížený celkový balík financií pre FPV neobstojí, pretože čiastka 2500 eur sa aspoň trochu prispôsobila požiadavkám študentov na základné materiálne pomôcky a potreby spojené so štúdiom.

Zo 175-tisícovej skupiny študentov si podáva žiadosť o pôžičku v priemere za posledné 4 roky iba 3000 študujúcich. Premiér a minister financií v médiách často opakujú, že Slovensko si vďaka dobrým ukazovateľom požičiava historicky za najnižšie úroky! Preto je morálnou povinnosťou Vlády SR zabezpečiť dostatočnú kapacitu financií do FPV.

Nie každý má primerané ekonomické zázemie, preto by sme mali pomôcť tým čo to potrebujú. Študenti si túto pomoc neodnesú ako sociálny balíček, ktorý sa preje, ale po skončení štúdia celú požičanú čiastku vrátia, takže štát na tom nič neprerobí. Ak sa o generáciu mladých ľudí budeme zaujímať, určite sa v nich prejaví hrdosť k vlasti, slušnosť k starším a odbornosť v tom, čo vedia.

(Autor je člen Mládeže SNS.)

- Reklama -