Prezident udelil podmienečnú milosť matke piatich detí

0
Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook)

V prípade nástupu na výkon trestu by jej deti museli ísť do detského domova.

Prezident odpustil odsúdenej žene zvyšok trestu odňatia slobody, ktorý je 3 mesiace a 3 dni. Pod podmienkou, že po dobu 12 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Žena bola odsúdená za prečin krádeže a bol jej podmienečne uložený trest odňatia slobody na 4 mesiace, so skúšobnou dobou v trvaní 1 rok. V skúšobnej dobe spáchala priestupok proti majetku, preto súd rozhodol, že uložený trest odňatia slobody vykoná. Časť trestu si odsedela, následne jej bol výkon trestu prerušený z dôvodu tehotenstva.

Ženu v minulosti týral jej bývalý partner, ktorý je v súčasnosti vo väzení. Deti boli umiestnené v detskom domove, kde ich matka pravidelne navštevovala. Situáciu v rodine sa však podarilo zlepšiť a žena sa so svojim súčasným partnerom a otcom najmladšieho syna riadne stará o deti.

Prezident pri posudzovaní žiadosti o milosť prihliadol na to, že ozdravenie pomerov v rodine sa javí ako úspešné a nástup odsúdenej do väzenia by mal veľmi negatívny dopad na jej maloleté deti, ktoré by sa museli vrátiť do detského domova.

Prezident pri udeľovaní podmienečnej milosti postupoval podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

- Reklama -