Prezident prijal predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident a predseda Poslaneckej snemovne v rozhovore vyzdvihli nadštandardné slovensko-české vzťahy a veľký záujem ich naďalej rozvíjať. „Vo svete nepoznám dve bližšie krajiny ako sú Slovensko a Česká republika,“ uviedol prezident. Radek Vondráček sa vyslovil za pokračovanie tradície, aby prvá cesta najvyšších ústavných činiteľov Českej republiky vždy smerovala „k našim slovenským bratom“. 

Obaja predstavitelia zdôraznili význam tohtoročných spoločných výročí a to predovšetkým sto rokov od založenia Československa.  

Andrej Kiska a Radek Vondráček sa zhodli na dôležitosti členstva oboch krajín v Európskej únii a NATO, prínos ktorých je potrebné občanom naďalej pripomínať. Prezident spomenul spoločnú deklaráciu podpísanú spolu s predsedom Národnej rady Andrejom Dankom a predsedom vlády Robertom Ficom. 

Prezident poukázal aj na pozitívne skúsenosti Slovenska s prijatím eura a označil ho za správny krok. V súvislosti s formátom V4 prezident informoval o plánovanom samite prezidentov, ktorý sa tento rok bude konať na Slovensku. V diskusii k vnútropolitickej situácii v oboch krajinách prezident okrem iného zdôraznil porážku fašistov v nedávnych regionálnych voľbách. 

- Reklama -