Prezident opäť pomohol zo svojho platu rodinám v núdzi

0
Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident pomohol rodine, ktorej syn podľahol vo veku 22 rokov ťažkej chorobe. S diagnózou svalová dystrofia typu duchenne bol roky odkázaný na celodennú starostlivosť, pričom zabezpečovanie kompenzačných pomôcok bolo pre rodinu finančne náročné. Obaja rodičia sú zrakovo postihnutí, otec je prakticky nevidiaci. Ich dcéra pritom ešte študuje na vysokej škole mimo svojho bydliska, čo rodine prináša ďalšie finančné výdavky.

Časť prezidentovho platu smerovala rodine so šesťročnou dcérkou, ktorá sa narodila s vrodeným ochorením – spinálnou muskulárnou atrofiou typu I. Dieťa potrebuje nepretržitú starostlivosť, nie je schopné sedieť bez opory, nechodí.

Andrej Kiska podporil tiež rodinu, ktorá má v pestúnskej starostlivosti dve deti vo veku 4 a 10 rokov. Pred rokom nečakane vážne ochorel otec, domácnosť tak ostala bez jeho príjmov. Zdravotné problémy majú aj obe deti. Rodina postupne prišla o finančnú rezervu a dostala sa do finančnej tiesne, ktorá môže viesť aj k vysťahovaniu z bytu.

Vo finančnej tiesni je aj stará matka, ktorá má v náhradnej osobnej starostlivosti dvoch vnukov už od ich narodenia. Matka a otec sa o deti nezaujímajú, nestretávajú sa s nimi. Žena je zamestnaná na dohodu ako upratovačka. V domácnosti s nimi žije aj jej syn, ktorý finančne prispieval na nájom, momentálne však nemá prácu.

Andrej Kiska ďalej podporil viacero rodín, ktorých členovia bojujú s vážnymi onkologickými ochoreniami. Pomohol tiež rodine dieťaťa s cystrickou fibrózou. Časť platu poslal rodine dieťaťa s detskou mozgovou obrnou a žene, ktorá sa sama stará o dvojičky, týrané bývalým manželom.

- Reklama -