Prezident navštívil v Nairobi viaceré slovenské projekty

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident je podľa vlastných slov hrdý na to, ako Slováci v Afrike dokážu pomôcť. Cez ruky našich lekárov tu prešli tisíce ľudí, mnohým z nich zachránili životy. „A dokážeme zachrániť aj to najcennejšie – životy detí,“ zdôraznil prezident.  

V zariadeniach a školách, ktoré podporujú aj slovenské organizácie, sa deťom zo slumov a z ulice dostáva potrebná pomoc, zbavujú ich tam aj drogovej závislosti. „Deti v nich dostávajú to najdôležitejšie, čo potrebujú – vzdelanie a rôzne praktické zručnosti, mnohé z nich si potom nájdu prácu,“ ocenil Andrej Kiska.

„Nie každé dieťa má to šťastie, aby mohlo vyrastať v krajine, ako je naša. Je na vyspelej časti sveta, aby sme sa zamýšľali, ako pomôcť,“ podotkol prezident s tým, že deti sú rovnaké na celom svete, chcú sa hrať a chcú byť zdravé.

Prezident Kiska vysoko ocenil aj stretnutie s kenským študentom medicíny Bensonom a jeho rodinou. Benson študuje medicínu na Slovensku. Rodinu uvidel prvýkrát po štyroch rokoch vďaka tomu, že sa mohol pridať k delegácii prezidenta. „Aj na jeho príklade vidieť, že všetky tieto projekty organizované našimi dobrovoľníkmi, ale aj podporované našou vládou, majú zmysel a vidieť tu priamy dopad. Na to by sme mali vždy doma myslieť,“ dodal prezident. Benson sa po ukončení štúdia plánuje vrátiť do Kene a chce sa stať detským lekárom.

- Reklama -