Prezident navštívil na Spiši projekty, ktoré pomáhajú Rómom

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Prezident poukázal na potrebu riešenia rómskej problematiky, pretože hoci má moderné Slovensko takmer 25 rokov, v tomto smere urobilo len veľmi málo. „Stále vidíme chatrče bez vody, bez elektriny.  Stále vidíme ľudí žijúcich v absolútne nevhodných podmienkach,“ povedal Andrej Kiska po stretnutí s predstaviteľmi mesta Spišské Podhradie.

Prezident však ocenil, že vidieť výsledky práce dobrovoľníkov, tretieho sektora, cirkví, či niektorých starostov a primátorov, ktorí dokázali vo svojich dedinkách či mestečkách rómsku problematiku vyriešiť. „Existuje veľa úspešných projektov, ktoré dokážu pomôcť Rómom,“ uviedol. Spoločnosť však podľa neho nie je schopná postaviť si jasné ciele, zobrať vzory, ktoré fungujú, a aplikovať ich na celom Slovensku.

Prezident pripomenul, že na riešenie rómskej problematiky sme z európskych peňazí do roku 2020 dostali 450 miliónov eur. „Potrebujeme však vidieť jasne postavené ciele, dať kompetencie a vyžadovať výsledky,“ zdôraznil a pripomenul, že neriešenie rómskej problematiky povzbudzuje aj extrémistov. „A to je to najhoršie, čo sa môže diať.“

V Spišskom Podhradí navštívil Andrej Kiska aj centrum Nano Nagle, ktoré pod vedením írskych sestier pomáha deťom z neďalekej rómskej osady. V obci Bijacovce navštívil Strednú odbornú školu lesnícku, ktorej väčšiu žiakov tvoria deti z rómskych rodín.

Na záver pracovného výjazdu smeroval Andrej Kiska do rómskej osady Roškovce, kde pôsobí komunitné centrum Občianskeho združenia Človek v ohrození. Centrum sa zameriava najmä na deti do 15 rokov, organizuje tiež vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy pre mládež a dospelých, ktorým nie sú dostupné žiadne príležitosti na ďalšie vzdelávanie.

Podľa prezidenta Kisku je dobré, keď fungujú komunitné centrá ako v Roškovciach. Vďaka predškolskej príprave už nie sú deti z osady automaticky posielané do špeciálnych škôl a nie je tam ani stopercentná nezamestnanosť ako pred desiatimi rokmi. „Dnes sú tu ľudia, ktorí pracujú a sú príkladom pre ostatných.“

- Reklama -