Prezident navštívil Prešovskú univerzitu, riešil aj rómsku problematiku

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Potešilo ma, že niektoré fakulty Prešovskej univerzity dosahujú mimoriadne výsledky. A čo je pozitívne, je tu aj množstvo študentov zo zahraničia, čo je veľmi dobrý signál pre našu krajinu.

Dotkli sme sa aj problémov. Ministerstvo školstva má hádam každý rok nového ministra a chýba tu systémové riešenie. Všetkým nám je smutno z toho, že program Učiace sa Slovensko, ktorý sa črtal, je pozastavený. Veľmi očakávame, že sa táto diskusia a pani ministerka pohnú čím skôr dopredu.

Diskutovali sme o tom, čím to je, že 15-20 percent študentov odchádza študovať do Česka. Ako je to možné, že sa naše školy niekedy nevedia predať, hoci majú niektoré fakulty výborné výsledky.

Diskutovali sme aj s autormi Atlasu rómskych komunít. Prešovská univerzita sa spolupodieľa na výskume, ako u nás Rómovia žijú. Chýbajú nám dáta. Rómov je skoro 10 percent na Slovensku a my potrebujeme mať presné dáta, aby sme vedeli, ako pomôcť.

Diskutovali sme o tom, že Rómov nikdy nesmieme posudzovať ako celok. Je medzi nimi obrovské množstvo ľudí, ktorí sú skutočne úžasnými členmi našej spoločnosti a môžeme byť na nich hrdí. Žiaľ, často si vytvárame obraz o rómskej komunite na základe činov jednotlivcov.

Diskutovali sme o riešeniach. Najdôležitejšie je presvedčiť majoritu, nás všetkých obyvateľov Slovenska, že pokiaľ sa nebude dariť Rómom, nebude sa dariť ani Slovensku. Nie je to o tom, že máme niekomu niečo dávať zadarmo, ale máme vytvárať programy, kde sa skutočne dá pomôcť, napríklad programy predškolského vzdelávania.

Na stretnutí som počul, že len dvadsať percent Rómov býva na pozemkoch súkromníkov, väčšia časť býva na majetkoch obcí, cirkví, takže ten problém sa dá riešiť. Riešenia poznáme, ale musí tu byť skutočné odhodlanie nás, politikov, väčšiny ľudí na Slovensku.“

- Reklama -