Prezident: V Keni je množstvo talentovaných mladých ľudí

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Závod na spracovanie orieškov je spoločným projektom slovenskej nadácie Integra a Ten Senses Afrika. Pôvodne mal niekoľko desiatok zamestnancov, dnes zamestnáva skoro tisíc ľudí.    

Prezident Kiska vyzdvihol, že podnik dáva prácu skoro 25 tisícom malých farmárov z regiónu, ktorí dodávajú oriešky. Produkty z makadamových a kešu orieškov vyvážajú do Európy a Severnej Ameriky.

Firma má podľa prezidenta potenciál veľkého nárastu a plánuje aj ďalšie aktivity, okrem iného vysadenie niekoľkých miliónov ďalších stromov. Keňa má ambíciu stať sa jednotkou v produkcii orieškov na svete, k čomu má aj dobré predpoklady, myslí si prezident. 

Počas návštevy inovačného centra iHub sa prezident Kiska presvedčil, že v krajine je množstvo talentovaných mladých ľudí, ktorí chcú podnikať, budujú startupy, sledujú najnovšie technológie a uvažujú, ako využiť svoj potenciál. Ocenil, že kenská vláda je ochotná investovať peniaze do všeobecne prospešných projektov, napríklad v doprave. „Potom už je to skutočne len na tých mladých ľuďoch, či uchopia túto príležitosť, či dokážu túto príležitosť využiť k založeniu úspešnej  firmy, a pomôžu tak celej krajine.“   

Aj vďaka dobrej jazykovej pripravenosti pracujú dnes mnohí mladí programátori v Nairobi pre svetové firmy ako Google či Microsoft. Kenský e-government  je podľa prezidenta Kisku  možno o desať rokov dopredu pred slovenským. „Takže sa skutočne aj my máme od nich čo učiť,“ podotkol prezident.

- Reklama -