Prezident: Slovensko potrebuje schopného ministra školstva

0
Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook)

„Aké máme školstvo, tak bude naša krajina vyzerať v budúcnosti. Vzhľadom na doterajší výkon zodpovedných od parlamentných volieb je ale potrebná silná dávka optimizmu, aby človek očakával v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu v najbližších rokoch zásadné zmeny.

Naďalej platí, že slovenské deti zaostávajú za rovesníkmi v zahraničí. Že deti zo znevýhodneného prostredia dosahujú v škole horšie výsledky a systém vzdelávania im vôbec nepomáha. Naďalej platí, že na Slovensku pôsobí množstvo nekvalitných vysokých škôl a slovenská veda dosahuje slabé výsledky. Že učiteľské povolanie je pre mladých ľudí neatraktívne. A naďalej platí, že je zodpovednosťou vlády týmto výzvam čeliť.

Rešpektujem, že osoba nového šéfa rezortu školstva bude vecou dohody partnerov vo vládnej koalícii. Rovnako rešpektujem výhradné právo premiéra navrhnúť prezidentovi nového ministra na vymenovanie. Ale som presvedčený, že žiaci, študenti, rodičia, pedagógovia aj ďalší zamestnanci v školstve majú nárok na to, aby tak dôležitý rezort riadil kompetentný, schopný a politicky silný človek.

Slovensko konečne potrebuje ministra školstva, ktorý dokáže situáciu v rezorte aspoň stabilizovať a zabrániť ďalšiemu úpadku. Rozumiem, že pre udržanie vládnej väčšiny a prímeria v koalícii sú nevyhnutné politické kompromisy. Ale to najdôležitejšie je dať našim deťom a našej krajine budúcnosť a naplniť vládnutie obsahom a výsledkami.“

- Reklama -