Prezident Kiska hovoril s ministrom Gajdošom o transparentnosti

0
Prezident Kiska hovoril s ministrom Gajdošom o transparentnosti (Autor: prezident.sk)

„Nedávno sme sa s predsedom Národnej rady a predsedom vlády zhodli na tom, že jednou z našich kľúčových úloh pri zvyšovaní bezpečnosti a obranyschopnosti nášho štátu je transparentná a efektívna modernizácia ozbrojených síl.

Chcem povedať, že slovo modernizácia je tu nesmierne dôležité, pretože aj dnes sme s náčelníkom generálneho štábu hovorili o tom, že obranyschopnosť našej krajiny je skutočne na veľmi nízkej úrovni.

Preto je modernizácia potrebná. Pri celom procese je však dôležité povedať, koľko nás bude táto modernizácia stáť, kto ju bude robiť a za akých podmienok. Hovoríme o výraznom navýšení rozpočtu na našu obranu. Ja som veľmi rád, že začíname plniť záväzky voči našim spojencom.

Diskutovali sme o obrnených transportéroch. Musíme si uvedomiť, že ide o veľkú zákazku v hodnote 1,2 miliardy eur v období 13 rokov. Veľmi oceňujem, že ministerstvo obrany aj vláda SR pri celom tomto projekte uvažuje, ako zapojiť čím väčšie množstvo slovenských firiem do tohto projektu. A preto som sa dnes stretol aj so zástupcami združenia výrobcov zapojených do obranného priemyslu.

Po prvé, potrebujeme transparentnosť, a to od prvého možného okamihu z pohľadu utajovaných skutočností. Potrebujeme informovať občanov. Ide o veľkú sumu a naši občania musia byť presvedčení, informovaní, ako to celé prebieha a že sú dané podmienky najlepšie, ktoré môžu byť pre našu krajinu. Čím skoršia transparentnosť je lepšia pre ministerstvo obrany aj pre vnímanie našich záväzkov našimi občanmi.

Pri samotných obrnených transportéroch je dôležitá aj transparentnosť ďalších obchodných vzťahov. Pán minister mi spolu s jeho kolegami vysvetlili, ako celý proces prebehol. Teraz je nesmierne dôležité zabezpečiť, aby všetky prostriedky, ktoré pôjdu do tohto projektu, boli veľmi transparentne ukázané. Aby bolo ukázané, aké ďalšie obchodné vzťahy budú pri nákupe obrnených transportérov.

Som rád, že existuje analýza Útvaru hodnoty za peniaze. Analýzy by mali pri takýchto veľkých nákupoch prebiehať čím skôr a mali by byť verejnosti sprístupnené. Aby sme vedeli, do akej miery je efektívna výroba transportérov u nás, keď vzniknú nové pracovné miesta, v porovnaní s nákupom transportérov v zahraničí. Som rád, že ma minister ubezpečil o tom, že aj táto analýza hovorí v náš prospech.

Na záver, modernizácia je záväzkom k našim občanom, k obranyschopnosti našej krajiny a k našim spojencom. Želám si, aby boli pri nákupoch čím skôr zavedené čo najtransparentnejšie, čo najjasnejšie procesy.“

- Reklama -