Prezident Kiska: Slovenské orechy z Kene

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prvý riaditeľ, ktorého zamestnali, fabriku vykradol. Druhý sa spojil s konkurenciou a nechal ju vybuchnúť. Po 4 rokoch našli človeka, ktorý sa osvedčil. Dnes produkujú 10% všetkých makadamových orechov v Keni.

Keď som sa ich pýtal, prečo to po prvom a druhom sklamaní nevzdali, povedali, že zamestnávajú 900 ľudí. Oriešky vykupujú od ďalších 30-tisíc malých farmárov, ktorí nemajú iný zdroj príjmu. Ak by sa na to pozerali biznisovo, asi by to zabalili, ale pre nich bol tento projekt o inom. O šanci pre najchudobnejších.

Slovák, ktorý tento biznis založil, prišiel na Slovensko pred 20 rokmi z Kanady ako dobrovoľník, misionár. Dnes Allan Bussard o Slovensku hovorí ako o úspešnej krajine, ktorá dokáže svetu veľa dať.
Oriešky v Keni, kde je pre ich pestovanie ideálna klíma, zamestnávajú tisíce ľudí. Potom putujú do celého sveta, aj na Slovensko, kde dávaju prácu ďalším ľuďom ich spracovaním a distribúciou.

Najbližšie, keď si na makadamovom oriešku pochutíte, predstavte si 30-tisíc ľudí medzi Bratislavou a Nairobi, ktorí vďaka nim živia svoje rodiny.

- Reklama -