Prezident Kiska: 21. august 1968

0
Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook)

Čo také hrozné, aký zločin spáchali obyvatelia Československa, že sa 21. augusta 1968 znenazdajky ocitli v úplne inej údesnej krajine? Hučanie tankov, tisíce vojakov, streľba, únos Alexandra Dubčeka a ďalších politikov do Moskvy. Tým všetkým nás obdarovali tí, ktorí sa z noci do rána premenili zo spojencov a bratov na okupantov.

Okupantov, ktorí zabránili tomu, aby sa rozvinul sľubný potenciál Pražskej jari, počas ktorej sa ľudia nadýchli slobody, zapájali sa do spoločenského života, diskutovali o potrebných reformách, vrátane ekonomickej, oddali sa vzrušujúcej atmosfére nádeje na dôstojnejší život.

Hneď v prvých chvíľach nenásilnej zmeny režimu v novembri 1989 zaznela požiadavka odsunu sovietskych vojsk. V júni 1991 sme napokon od nás odtransportovali stovky tankov, bojových vozidiel, lietadiel a vrtuľníkov, stotisíc ton munície a vojenskej techniky a spolu s nimi opustila zdevastovanú krajinu a zdemolované byty veľká cudzia armáda. V roku 2004 sme po neľahkom zápase garancie našej slobody vložili do EÚ a NATO.

V dobrých rodinách i v zdravej spoločnosti panuje zvyk pripomínať si svoju minulosť, jej svetlé stránky i tiene. Minulosť nezmeníme, no vďaka pamäti a pochopeniu toho, čo sa stalo, môžeme lepšie ovplyvniť svoju budúcnosť a nedopustiť, aby ktokoľvek siahal na našu slobodu.

- Reklama -