Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko sa obáva, že politici budú využívať problémy rómskej komunity v predvolebnej kampani

0
Luník IX - ilustračné foto (Autor: sita)

Na druhej strane tvrdí, že problematika Rómov sa na Slovensku podľa neho dostatočne nerieši. „Niekoľko miliónov eur prišlo na riešenie tejto problematiky, peniaze sa rozkotúľali a toto je výsledok,“ povedal Tanko. Situácia medzi Rómami a majoritou je momentálne podľa neho veľmi napätá a obáva sa ďalších nepokojov. „Viem, že medzi nami sú aj neprispôsobiví občania, tak ako aj u majority. Ak by sa tento problém riešil včera, tak je neskoro,“ skonštatoval. Za jeden z najväčších nevyriešených problémov považuje vysokú nezamestnanosť. Takisto sa obáva, že problémy rómskej komunity budú využívať rôzne politické strany a hnutia v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Dnes malo byť v obci Rudňany na východnom Slovensku protestné zhromaždenie proti Rómom, napokon sa však neuskutočnilo. Rómovia ešte 2. augusta v rómskej osade Zabijanec v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves pri policajnom zásahu napadli policajtov. Siedmi policajti utrpeli zranenia s dĺžkou liečenia od štyroch do siedmich dní. Polícia zadržala deväť osôb, z toho troch mladistvých. Pri zákroku bolo zranených aj niekoľko Rómov, lekárske ošetrenie však odmietli. Na zásahu, ktorý trval od 20:10 do 24:00 sa celkovo zúčastnilo 22 policajtov. Od začiatku roka len v Košickom kraji evidujú 25 útokov na policajtov.

- Reklama -