Predseda NR SR a SNS Andrej Danko sa počas druhého dňa v Prahe stretol s predstaviteľmi cirkvi, Senátu, krajanov a veteránmi 2. svetovej vojny

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Výnimočnosť a vzácnosť priateľských či partnerských vzťahov ako aj nadštandardné spolunažívanie našich národov, ktoré sme si dokázali vybudovať a udržať po rozdelení spoločného štátu, sa stali pre mnohé regióny v Európe i vo svete  inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania. Nemôžeme to ale považovať za samozrejmosť. Je potrebné ich naďalej zveľaďovať.“ Zhodnotil Andrej Danko nielen parlamentnú spoluprácu medzi Slovenskou a Českou republikou. Ján Hamáček poďakoval po spoločnom stretnutí predsedovi SNS za slovenskú iniciatívu, otvorenie témy kvality potravín a ich ceny. Jej cieľom je zabezpečiť v rámci EÚ rovnakú kvalitu.

Posolstvo zahraničnej cesty predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka je zároveň začiatkom príprav na oslavy 100. výročia vzniku ČSR. Tento sviatok stále pretrváva v živej pamäti ľudí našich obidvoch národov. Spoločne si pripomenieme 50. výročie udalostí v roku 1968 v Československu, ale aj 25. výročie samostatnej českej a slovenskej štátnosti. Obaja predsedovia sa zhodli, že je potrebné pripraviť dôstojné podujatie v pracovno – kultúrnom duchu. „Bude obsahovať prezentáciu našich národov, ich histórie, kultúry pod záštitou oboch parlamentov. Máme spoločnú históriu a je potrebné udržiavať vzájomnú spoluprácu. Sprístupni sa aj archív s dobovými listinami, ktoré si bude môcť návštevník prezrieť.“ Predstavil v skratke priebeh osláv predseda Národnej rady SR.

Predsedu Národnej rady SR počas pracovnej cesty v hlavnom meste Českej republiky prijal pražský kardinál, arcibiskup Dominik Duka. Parlamentná delegácia tiež položila kvety pred Národný pamätník hrdinov Heydrichiády a uctila si aj významného politika a vrcholového predstaviteľa Pražskej jari Alexandra Dubčeka. Témou druhého druhého záverečného dňa pracovnej cesty slovenskej parlamentnej delegácie bolo rokovanie aj s predsedom Senátu Českej republiky Milanom Štechom.

Ako býva zvykom každá  pracovná cesta v zahraničí patrí stretnutiu s krajanmi. Pri budúcoročných oslavách významných výročí slovenskej a českej histórie sa počíta aj so zapojením krajanov oboch republík. „Veľmi si vážime starostlivosť a podporu, ktorú poskytuje Česká republika nielen slovenskej menšine, ale aj ďalším občanom SR, ktorí pracujú alebo študujú v Čechách. Som presvedčený, že práve slovenskí študenti, ktorí študujú na českých vysokých školách, ale aj českí študenti študujúci na Slovensku, vytvárajú obrovský potenciál pre budúcu – rovnako nadštandardnú – spoluprácu našich krajín,“ povedal pri tej príležitosti Andrej Danko.

Na záver dvojdňovej pracovnej cesty v Prahe a okolí predseda slovenského a českého parlamentu ocenili veteránov 2. svetovej vojny a novodobých vojenských misií.

V Bratislave, dňa 27. 09. 2017

- Reklama -