Predseda NR SR a SNS Andrej Danko absolvoval 2. pracovný deň v Moskve so slovenskou delegáciou

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Po návšteve jedného z najpietnejších miest Ruska nasledovalo rokovanie s predsedom Štátnej dumy Ruskej Federácie Viačeslavom Viktorovičom Volodinom. Po rokovaní na spoločnom vystúpení pred novinármi predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko oznámil: „Je pre mňa veľká česť, že sme dnes pokročili v reálnych a praktických veciach, ktoré ešte viac zblížia Národnú radu SR a Ruskú dumu. Uvítal som informácie o fungovaní Ruskej dumy a možnosti vzájomnej hospodárskej spolupráce. Som veľmi rád, že môžeme ohlásiť vznik nového výboru, ktorého úlohou má byť  prehlbovanie oboch našich národov.“

Predseda Volodin privítal návrhy slovenskej delegácie týkajúce sa rozvoja štúdia ruského jazyka na Slovensku. “Ruský a slovenský národ sú si veľmi blízke. Sú to slovanské národy, máme spoločnú kultúru,” pripomenul. Danko zdôraznil, že Rusko ostáva dôležitým obchodným a investičným partnerom Slovenska mimo EÚ.

Obaja predsedovia sa na rokovaní dohodli, že Slovensko a Rusko si budú uznávať vysokoškolské diplomy a mali by sa  rozšíriť aj výmenné pobyty študentov. „Obzvlášť ma teší, že sú otvorené dvere v oblasti vzdelávania pre ministerku školstva Martinu  Lubyovú. To sú všetko veci, ktoré sa dohadujú práve na takýchto stretnutiach. Som vďačný, že nám bola poskytnutá takáto vzájomná pomoc v oblasti kultúry a športu.“ uviedol po rokovaní Andrej Danko.

Predseda SNS sa stretol s niekoľkonásobným majstrom sveta v šachu a podpredsedom Výboru pre medzinárodné vzťahy Štátnej dumy Antatoljim Karpovom. Tento ruský šachový veľmajster príde v decembri do Bratislavy na vianočný šachový turnaj, ktorý sa bude konať počas Vianočných trhov na Bratislavskom hrade pod záštitou práve predsedu Národnej rady SR.

“Chcel by som, pretože to znie až neuveriteľne, znova obnoviť šach na Slovensku. V tom období po revolúcii 1989 sa Slováci nielen prestali niektorí učiť po rusky, ale prestali úplne hrať šach,” povedal predseda parlamentu Danko a pri tejto príležitosti obdaroval Karpova ručne vyrábaným cínovým šachom zo Slovenska.

Svetový šampión na stretnutí s Andrejom Dankom sľúbil, že s víťazom turnaja v Bratislave si zahrá jednu partiu.

V Bratislave, dňa 13. 11. 2017

- Reklama -