Poslanci za SaS presadili pozmeňujúce návrhy k zákonu ministerky Žitňanskej

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

K vylepšeniu legislatívy poslanci za SaS prispeli vlastnými pozmeňujúcimi návrhmi. Jane Kiššovej a Eugenovi Jurzycovi sa podarilo presadiť povinnosť zverejňovania úspešnosti správcov v procese reštrukturalizácie a konkurzov tak, aby sa neopakovali situácie z minulosti, ako napríklad pri kauze Váhostav. Vtedy pri výbere správkyne neboli k dispozícii žiadne informácie o jej dovtedajšej úspešnosti, ani dĺžka konania, výška uspokojenia pohľadávok veriteľov či efektívnosť celého procesu.

„Po novom súčasťou registra úpadcov, ktorý novela zavádza, budú informácie o priemernej miere uspokojenia veriteľov. Tie sú dôležité nielen pre veriteľov, ale aj pre ministerstvo a iné inštitúcie, ktoré hodnotia efektivitu insolvenčných konaní. Tvrdíme, že v záujme posilnenia transparentnosti je dôležité, aby ministerstvo aktívne pracovalo so štatistickými údajmi zistenými v takýchto konaniach, či už z pohľadu dohľadu, ale aj efektívneho zacielenia prípadných zmien do budúcna,“ povedala autorka pozmeňovacieho návrhu Kiššová.

Rovnako bola schválená nami navrhnutá možnosť pre veriteľov v prípade, ak sa firma, ktorej dodávajú tovary alebo služby, dostane do reštrukturalizácie, mohli s ňou beztrestne ukončiť obchodnú spoluprácu až do vyriešenia problému s neplatením. „Aj k tomuto pozmeňovaciemu návrhu nás viedli skúsenosti z praxe, kedy dodávateľ musel dodávať služby odberateľovi, a to aj napriek tomu, že vedel, že mu za jeho služby alebo tovar odberateľ nezaplatí, lebo je v reštrukturalizácii,“ uvádza Kiššová.

Vďaka konštruktívnej podpore týchto pozmeňovacích návrhov, ale i tomu, že novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii obsahuje viaceré iné opatrenia z reformného programu SaS Agenda 2020, poslanci SaS zahlasovali za novelu zákona. „Je to v súlade s tým, čo sme sľúbili voličom a to, vždy budeme na strane zákona a spravodlivosti,“ uzavrela Kiššová.

- Reklama -