sobota, 27 apríla, 2024
8.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Poslanci OĽANO: Z Pellegriniho sa stal advokát finančných skupín

Poslanci OĽANO: Z Pellegriniho sa stal advokát finančných skupín

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa Jána Budaja sa ďalší pokus o lobing pre určitú skupinu podnikateľov zastavil pre rozpory v koalícii, v strane Smer a tiež pre rastúci tlak verejnosti. „Táto výnimka nemá pomáhať Bratislavčanom, ale tým veľkopodnikateľom, s ktorými sa členovia Smeru stretávali v blahej pamäti na jachte. Pán Pellegrini verejne deklaroval, že vystupuje ako stúpenec týchto developerov,“ uviedol Budaj.

Skutočným dôvodom odloženia rozhodnutia vlády je podľa Budaja skutočnosť, že takýto čiste komerčný megaprojekt sa nedá zakryť verejným záujmom o ktorom hovorí zákon. „Nedá sa zakryť ani to, že ide o neprípustnú štátnu pomoc. Obávam sa, že koalícia sa pustí do prípravy ešte horšieho zákona, ktorý bude ušitý na mieru potrieb developerov, ktorí si u nás zvykli podnikať s podporu štátu. Tí už, obávam sa, podnikať fair-play nebudú,“ povedal Budaj, podľa ktorého bolo komické, že podpredseda vlády Pellegrini pri obhajobe záujmov J&T spomenul, že v Bratislave cítiť absenciu veľkej konferenčnej haly, pričom to spôsobila práve J&T zbúraním PKO. Ján Budaj vyzval na obranu verejného záujmu pred tlakom Smeru na oklieštenie samosprávy Bratislavčanov.

Poslanec za OĽANO Gábor Grendel uviedol, že Peter Pellegrini sa na dnešnej tlačovej konferencii správal ako advokát finančných skupín. „Vicepremiér sociálno-demokratickéj vlády by sa mal snažiť o to, aby sa regionálne rozdiely znižovali. Obhajobou tohto zámeru finančných skupín sa práve naopak snaží, aby sa výrazne zväčšili. Keď je pán Pellegrini taký frajer, nech vybaví, aby investori prišli do regiónov s vysokou nezamestnanosťou,“ uviedol Grendel s tým, že Pellegrini na tlačovej konferencii klamal, keď hovoril, že proti tejto investícii boli len tzv. „traja králi“ Ján Budaj, Gábor Grendel a Ondrej Dostál. „Proti bola drvivá väčšina všetkých prítomných poslancov, medzi nimi aj bratislavský lídrer strany Smer, Martin Borguľa, ale aj ďalší zo strany Smer. Súhlas nedali ani ministerka Lubyová či minister Sólymos. Minister kultúry za stranu Smer Marek Maďarič tiež vyjadril nesúhlasné stanovisko,“ povedal Grendel.

„Hádam pán Pellegrini nechce povedať, že my traja ovládame miestnych poslancov alebo ministrov? V skutočnosti túto mimoriadnu investíciu nechce nikto, okrem Petra Pellegriniho, J&T a HB Reavis,“ dodal Grendel s tým, že spolu s Jánom Budajom je za rozvoj Bratislavy, ale v spolupráci so samosprávou a nie jej obchádzaním.

 

- Reklama -