Počiatek (SMER): Čo znamená nová automobilka

0
Ján Počiatek (Autor: SITA)

Práve boj s nezamestnanosťou je jedným z hlavných cieľov tejto vlády a celý pracovný tím zapojený do tohto projektu si veľmi dobre uvedomoval, čo to pre Slovensko znamená. Pri boji o takýto významný projekt zohráva úlohu množstvo faktorov.

Región v okolí Nitry sa dnes chváli veľmi dobrou dopravnou infraštruktúrou. A tu nehovorím len o diaľnici v smere na Trnavu, ale aj o tej v smere na Banskú Bystricu, ktorú sme začali stavať ešte za prvej vlády cez toľko kritizované PPP. Ak by sme dnes nevedeli ponúknuť dostupnosť dodávateľov aj ľudskej pracovnej sily po diaľnici z regiónov na východ od Nitry, boli by sme pri rokovaniach vo výrazne horšej vyjednávacej pozícii.

Rovnako dôležité pre celú diaľničnú sieť Slovenska bude aj dobudovanie bratislavského obchvatu, aby sa z hlavného mesta nestal lievik, kde budú stáť v radoch kamióny z celého Slovenska. Ako mimoriadne dôležité sa dnes ukazujú aj všetky opatrenia, ktorými vláda dlhodobo podporuje mobilitu pracovnej sily. Hovorím napríklad o zľavách na cesty do práce, ktoré sú už niekoľko mesiacov na úrovni 50 percent z bežného cestovného. A podobnými zmenami celkového prostredia sa môžu pochváliť prakticky všetci kľúčoví ministri, ktorí na tejto investícii pracovali.

Dnes už nikto nemôže tvrdiť, že Slovensko nie je vhodnou krajinou na investície. V medzinárodnej konkurencii z celého sveta sme dokázali investorovi ponúknuť také prostredie, ktoré si vybral v tvrdej medzinárodnej konkurencii. Nie kvôli stimulom. Ale kvôli kvalitným ľuďom a vhodnému nastaveniu celej krajiny. Som rád, že časť opozície nabrala dosť odvahy a priznala to.

- Reklama -