Pirošík (VZDOR-sp): Blokáda amerického konvoja je malým historickým plus v dejinách slovenského národa

0
Vzdor - strana práce (Autor: Vzdor - strana práce)

Američania však nie sú len v obrnených transportéroch. Americkí vojaci sú už dávno všade – aj v slovenských kasárňach. Opýtajte sa vašich známych, ktorí sú vojakmi.

Po jarnej „Dragúnskej jazde Európou“ sa na jeseň tohto roku vybrala americká armáda na cvičenie do Maďarska. Opäť demonštratívne – v transportéroch, aby potvrdila už takmer 70 rokov starý fakt, že Európa je vojensky okupovaná USA.

Zatiaľ čo v ČR bol prechod armády už bez ohlasu obyvateľstva (emočný náboj sa vybil už na jar, teraz sa tam môže konvoj premávať každý deň, nakoľko ľudia riešia svoje každodenné starosti), na Slovensku sme sa na ich „privítanie“ pripravovali už po zaregistrovaní informácie o plánovanom prejazde.

Prečo sme takými odporcami americkej armády? Prečo v nás vyvoláva nenávisť? Rozhodne nie preto, lebo je americká, ale preto, lebo je imperialistická. My nespadáme do kategórie dnešných „mladých nádejných intelektuálov“, ktorí si myslia, že ak príjmu 100 informácií zo sto rôznych zdrojov, tak sú rozhľadení. Ani fakt, že človek prečíta 100 kníh nerobí z neho intelektuála, nakoľko sa môže jednať o 100 manipulatívnych,  úmyselne zavádzajúcich a súčasnej vládnucej triede slúžiacich diel. Títo ľudia potom nevedia rozlíšiť bielu od čiernej, nie to ešte oranžovú od červenej. Vyliezajú z nich potom motanice, kde komunizmus=fašizmus=Putin=Zeman=Fico=všetko zlo sveta.

Každý kto má iný názor je okamžite priklincovaný k svojmu pomyselnému krížu. Táto situácia už začína pripomínať americký McCarthizmus, kedy boli ľudia vrátane novinárov a hercov prenasledovaní a súdení za „neamerickú činnosť“ (teda ani nie za proti-americkú). Všímajme si, ako aj masmédiá a iné inštitúcie prispievajú k vojnovej štvanici. Zatiaľ čo pred pár rokmi bol Putin prezident ako každý iný, dnes je to diktátor. Na referende za vstup Slovenska do EÚ sa zúčastnilo cez 54% obyvateľstva. Bolo považované za platné, nie za anexiu Slovenska zo strany EÚ. Ani účasť 83,1 % na Kryme, ktorý sa rozhodol pripojiť k Rusku však nestačila na to, aby novinári nehovorili o „anexii Krymu imperialistickým Ruskom“ – áno prvý krát po 25 rokoch použil rozhlas to „staré boľševické slovo – imperializmus“.

Americkú armádu sme boli blokovať nie preto, že by sme milovali Putina, ale preto, lebo americká armáda a NATO je popravčou čatou svetového finančného kapitálu. Zasahuje všade tam, kde sa svetová finančná oligarchia zaujíma o nové trhy, o prerozdelenie sveta. Zasahuje tam, kde je ohrozené ich právo vlastniť hospodárstvo nejakej krajiny a jej ľud mať len za lacnú pracovnú silu pre svoje konglomeráty a „corporations“.

Máme v živej pamäti letecký útok voči Líbyi – krajiny s vysokým štandardom, kde sa z bohatých zásob kvalitnej ropy ušlo niečo aj obyvateľstvu a kde chodili pracovať ľudia zo Západu. Dnes – po zásahu NATO a dosadení islamských hrdlorezov z tejto krajiny desaťtisíce ľudí utekajú do Európy a destabilizujú už i tak nestabilnú Európu, sú potravou pre nástup nového fašizmu. Možno to bol zo strany USA aj zámer.

Títo vrahovia ľudstva sa nám premávajú po krajine a našim „demokratickým“ právom má byť pokrikovať na nich spoza ťažkoodencov? Aj partizáni či interbrigadisti mali na fašistov len „demokraticky“ pokrikovať a nechať ich robiť to čo robia? Prečo potom naša vláda oslavuje SNP? Už v čase, keď nás začali obkľučovať policajti a naťahovať pásku, už vtedy som im oznámil, že to takto rozhodne nepôjde, že takto sa nedohodneme. Chýbala nám lepšia organizácia a pripravenosť na takúto situáciu blokáda by dopadla inak. Namiesto malého historického plus, by sme mali veľké.

Keď americká armáda prechádzala hranicu, bol to pocit spravodlivej nenávisti a zároveň bezmocnosti a adrenalínu. Neváhal som ani chvíľu, dal som dole vlajky z našich drevených tyčiek a ako oštep som ich hodil do tejto kolóny smrti. Keď sa ma policajt opýtal, čo to robím, odpovedal som mu „svoju povinnosť“. Následne ma ako agresívneho zobrali, zaistili. Pýtali sa ma, či to bolo nutné, či to bez toho nešlo. „Áno bolo to nevyhnutné, samozrejme že by to bez toho nešlo“, bola moja odpoveď.

Po chvíľke čakania prišlo auto, dostal som putá a odviezli ma do Brodského na policajnú stanicu. V aute sme s policajtmi debatovali o príčinách, prečo som to urobil ako aj celkovo o politike, fašizme, kapitalizme a socializme. Snažil som sa im vysvetliť, že kapitalistický režim nie je večný, že vždy po istej dobe smeruje do recesie, kríz, vojenských konfliktov a chudoby a to napriek moderným technológiám, ktoré dokážu zabezpečiť dobrý život celej planéte. „Tak či onak sa budeme rozhodovať medzi fašizmom a socializmom. Fašizmu stačia hlúpi ľudia plní nenávisti a preto my robíme všetko preto, aby sa ľudstvo rozhodlo pre socializmus. Socializmus tak či tak príde, len je rozdiel či nás predtým ešte čaká bahno, mŕtvoly a fašizmus, alebo nie“. Snažili sa ma tiež dostať na tom, že moja životná úroveň je celkom slušná. „Človek nemusí chodiť v otrhaných teplákoch na to, aby bol komunista. Ak by ste mi mali dávať povedzme 10 eur týždenne len tak, mali by ste právo sa búriť? Veď od hladu by ste ešte neumierali“, vysvetľoval som im, že je to o spravodlivosti a všímaní si aj iných, nie len o vnímaní vlastným bruchom. Nie som ako nejaký kulak, ktorý by pre svoje hektáre nechal zdochnúť aj celý svet.

Na policajnej stanici som sa zdržal cca pol hodinu, dostal som blokovú pokutu 30 eur za „výtržníctvo“ a „narúšanie verejného poriadku“. Pred stanicu ma došlo privítať niekoľko áut s účastníkmi blokády, ktorí ma zároveň odviezli naspať na hranicu, kde mala auto naša liptovská výprava.  Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým, ktorí na blokádu došli.

Obyvateľstvo vyzývame i naďalej k aktívnemu odporu voči NATO a voči podnecovaniu vojny v Európe. Ozdobte mosty a okolie kasární protivojenskými heslami. Znepríjemňujme armáde USA pohyb a pobyt na Slovensku.

Stanislav Pirošík

- Reklama -