Petríková (SIEŤ): Rodičovské konto spojí 6 dávok, na ktoré majú rodičia nárok, do jednej

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

„Práve mladé rodiny sa v súčasnej situácii potýkajú najmä s finančnými problémami, keďže po nástupe jedného z rodičov – väčšinou matky – na materskú či rodičovskú dovolenku začína v rodine chýbať jeden príjem,“ povedala Simona Petríková, vedúca pracovnej skupiny Siete pre oblasť rodinnej politiky. Chýbajúci príjem by mal byť adekvátne a férovo kompenzovaný práve štátom.

Sieťou Rodičovské konto rieši aktuálnu komplikovanú situáciu v oblasti štátnych príspevkov na deti – znižuje administratívnu záťaž, zvyšuje flexibilitu čerpania finančných prostriedkov a zavádza férový prístup, keďže konto bude tvoriť rovnaká suma pre každé dieťa. „Chceme, aby sa nám na Slovensku rodilo viac detí, máme záujem pozitívne ovplyvňovať populačnú politiku, aby naša krajina zostala ekonomicky aktívna a nestarla,“ vyhlásila Petríková.

Rodičovské konto:

Zníži administratívnu záťaž, ktorou trpia rodičia, keď si musia vybehávať a podávať žiadosti na 6 – 7 dávok, na ktoré majú ako rodičia detí do 3 rokov nárok. A to tak, že nahradí všetky tieto dávky jedným kontom, na ktoré štát pripíše sumu 12 000 EUR a rodičia ho budú môcť čerpať podľa svojich potrieb len s takými obmedzeniami, ktoré zabránia jeho zneužívaniu. Preto je konto určené v prvej fáze len pracujúcim rodičom.

Zvyšuje flexibilitu čerpania, čo umožní rodinám rozhodnúť sa, ako dlho a v akej výške budú financie potrebovať. Z konta si budú môcť prostriedky vyberať kombináciou jednorazového výberu (napr. vo výške cca 10% konta) a pravidelného mesačného výberu a to v rozmedzí 2 až 4 rokov veku dieťaťa. Rodičia sa na začiatku rozhodnú, za akú dobu si chcú konto vyčerpať a podľa toho im bude mesačne zasielaná konkrétna suma. Ak by sa ich okolnosti zmenili, bude možne s určitými obmedzeniami túto dobu skrátiť alebo predĺžiť. Táto flexibilita pomôže rodičom, ktorí sa chcú vrátiť do práce skôr ako po troch rokoch a tým pádom môžu mesačne počítať s vyššou sumou do rodinného rozpočtu a najmä – neprídu o peniaze.

Zavádza férový prístup – inými slovami, každé dieťa v rodine bude mať rovnakú štartovaciu čiaru, keďže konto bude tvoriť rovnaká suma pre každé dieťa. Táto suma bude vyplácaná nielen prvému dieťaťu, ale každému ďalšiemu narodenému. Konto bude teda nezávislé na počte detí v rodine a pre každé dieťa osobitné. SIEŤ je presvedčená, že štát nemá prikazovať občanom, ako majú žiť, čo súčasný systém presne robí – diskriminuje totiž matky, ktoré majú napr. 2 deti v rozmedzí 3 rokov, keďže na každé ďalšie dieťa okrem prvého dostáva rodič len cca 40 EUR a neexistuje súbeh materskej a rodičovského príspevku. SIEŤ ponúka rodičom slobodu plánovania rodiny, aby sa nemuseli rozhodovať, kedy mať ďalšie dieťa.

- Reklama -