P. Pellegriniho prijal v Číne podpredseda vlády Yang Jiechiom

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Podľa P. Pellegriniho Slovensko bude naďalej aktívne prispievať k rozvoju iniciatívy Pás a cesta. „Čína je druhou najsilnejšou ekonomikou sveta a Slovensko vďaka svojej výhodnej polohe môže byť dôležitým uzlom na prepravu tovarov do Európy,“ uviedol vicepremiér. Dokazuje to už naštartovaný projekt čínskych vlakov z prístavu Dalian a záujem  čínskej strany o investície v našej krajine v oblasti nákladnej prepravy.a

Počas návštevy Číny P. Pellegrini otvoril aj podnikateľské biznis fórum, na ktorom sa zúčastnili slovenskí a čínski podnikatelia.

Počas osemdňovej pracovnej cesty vo Vietname, v Mongolsku a Číne, na ktorej sa okrem podpredsedu vlády P. Pellegriniho, ministrov Kažimíra a Žigu zúčastnili aj tri desiatky podnikateľov, sa podarilo nielen naštartovať obchodnú spoluprácu s Mongolskom, ale viaceré slovenské spoločnosti podpísali aj kontrakty vo Vietname. Slovenská firma Asecco Central Europe podpísala Memorandum o spolupráci s hlavným mestom Hanoj na dodávku inteligentného verejného osvetlenia. Investícia v hodnote do 150 miliónov dolárov počas desiatich rokov významne zníži spotrebu elektrickej energie Hanoja. Ďalšou slovensko-vietnamskou spoluprácou bude vysielanie slovenskej televízie pre deti Duck TV, ktorá je už vo finále procesu licencovania vo Vietname, ako aj vybudovanie Veže priateľstva v Hočiminovom Meste slovenským investorom.

Pellegrini rokoval s najvyššími predstaviteľmi krajín – prezidentom Vietnamu Tran Dai Quangom a viacerými členmi vlády, v Mongolsku hovoril s premiérom Ukhnaagiinom Khurelsukhom a vicepremiérom Ulziisaikhanom Enkhtuvshinom. Zároveň sa stretol aj s guvernérom Ulanbátaru S. Batboldom. V Číne slovenskú delegáciu prijal podpredseda vlády Yang Jiechiom.

- Reklama -