Oravcová (TIP): Juncker hral na city, no nemal by zabúdať na bezpečnosť

0
Andrea Oravcová (Autor: TIP)

Jean-Claude Juncker v hodinu a pol dlhom prejave, ktorý ešte podľa jeho vlastných slov výrazne skrátil oproti tomu, čo mal pripravené, neopomenul žiadny z problémov, ktoré aktuálne hýbu dianím nielen EÚ, ale aj sveta. Spomenul obchodnú dohodu TTIP, ukrajinskú krízu, rozvojovú pomoc, nezamestnanosť v EÚ, klimatické problémy, vyzdvihol vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogherini za to, že pripravila pôdu pre diplomatické rokovania s Iránom, ale najväčšiu časť venoval najmä súčasnej kríze s imigrantmi.

Návrh na kvóty sme odmietli, tak ich dostaneme povinne

Predstavil návrh na prerozdelenie imigrantov medzi všetky členské štáty únie, ktoré má byť pre každý členský štát povinné so slovami, že každý, kto uteká pred Islamským štátom, musí dostať v Európe azyl. Vyhlásil, že otočiť sa chrbtom ľuďom, ktorí potrebujú pomoc, to nie je Európa. Že nechce žiť v Európe, ktorá odmieta pomôcť utečencom, ale v Európe, ktorá pomôže všetkým, ktorí pomoc potrebujú. S týmto ľudským postojom súhlasím a myslím, že sa nenájde človek, ktorý by bol proti pomoci úbohému človeku v nebezpečenstve. Veľa sa hovorí o tom, akí utečenci k nám chodia. Pravdou však je, že nie všetci vyzerajú zúbožene. Nie všetci vyzerajú tak, že ich niekto prenasleduje, že im ide o život. Predseda Európskej komisie, tak ako stále doteraz, nepredstavil žiadne reálne riešenie na odlíšenie tých, ktorí pomoc potrebujú, a tých, ktorí len využívajú situáciu s cieľom dosiahnutia osobných profitov či dokonca vyššieho záujmu. Tým vyšším záujmom je čoraz viac spomínané riziko snahy Islamského štátu, dostať do Európy svojich prívržencov s cieľom, ktorý nechcem ani vysloviť.

Hra na city?

Prejav predsedu Európskej komisie bol veľmi emotívny a v mnohom sa nedá nesúhlasiť. Myslím, že je jasné, že každý z nás pomôže a chce pomôcť žene s dvomi deťmi na rukách, utekajúcej pred tragédiou vojny a snažiacej sa ochrániť všetko, čo jej je drahé. Svoje deti. Ale, žiaľ, takýchto matiek nie je v davoch utečencov až tak veľa. Európska únia by mala konečne nájsť spôsob, ako bezpečne odlíšiť ľudí, ktorí nevyhnutne potrebujú pomoc od tých, ktorí môžu byť pre nás nebezpeční. Európska únia by konečne mala prísť s návrhom, ako bezpečne odlíšiť skutočných utečencov od ekonomických imigrantov, a tých, ktorí zneužívajú takzvanú ľudskosť poslať tam, odkiaľ prišli.

Prioritou kvóty?

Podľa Junckera musí byť riešenie migrantskej krízy prioritou EÚ. Ale je už raz členskými štátmi zavrhnuté kvótové riešenie skutočným riešením? Apelovaním na city nemôžeme prekryť naše racionálne myslenie a začať veriť tomu, že všetci, ktorí sa skrývajú pod utečeneckou dekou sú chudáci hľadajúci kúsok zeme, kde môžu žiť v mieri a bezpečí. Neriešením tejto otázky totiž nebezpečenstvo vojny prenášame k nám. Citové apely na pomoc ľuďom v núdzi nemôžu prekryť to, že aj v Európe žije množstvo ľudí, ktorým ide o život. Nemajú status utečenca, takže pravdepodobne sa o nich nepostará nik. Naša ľudskosť a ochota pomôcť nás nemôže priniesť do nebezpečenstva. Netvrdím, že všetci tí, ktorí k nám prichádzajú, sú zlí a nebezpeční. Avšak ani naša vláda, ani tá európska nám ešte nepovedali, ako chcú rozlíšiť chudákov hľadajúcich bezpečnosť od tých, ktorí by tú bezpečnosť mohli narušiť. Toto by sme asi chceli počuť od európskych politikov. Nič také však zatiaľ nezaznelo.

Bezpečnosť na prvom mieste

Na druhej strane povedal Juncker aj to, že je potrebné posilniť agentúru Frontex na ochranu vonkajších hraníc únie, aj keď to bude stáť nejaké peniaze. Vyhadzujeme množstvo peňazí na európskych byrokratov, nemôže nám byť ľúto za peniazmi, ktoré použijeme na ochranu našej bezpečnosti. Žiaľ, ukázalo sa, že sme doteraz žili v mylnom presvedčení, že Schengen funguje. Že si každý štát plní svoje povinnosti. Žiaľ, pre niektoré štáty to asi bola nadľudská úloha a absolútne podcenili nutnosť ochrany vonkajšej hranice, čím nás všetkých vystavili veľkému nebezpečenstvu. Darmo však plakať nad rozliatym mliekom. Som za posilnenie vonkajších hraníc a vytvorenie systému, ktorý bezpečne odlíši nebezpečenstvo od zúfalstva.

Pomôžme, ale nedopustime aby sme tým ohrozili našu bezpečnosť! Napokon by som chcela vyzdvihnúť slová predsedu Európskej komisie, ktoré povedal na konci svojho prejavu, a síce, že poznáme slabé stránky EÚ a vieme aj to, aký by bol európsky kontinent slabý, keby EÚ neexistovala. EÚ však musí začať pracovať efektívnejšie a v prvom rade ochraňovať a garantovať bezpečnosť svojich občanov.

- Reklama -