Opozícia: Krok ÚS SR vítame, lebo minimálny dôchodok považujeme za diskriminačný

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Opozícia napadla ustanovenie, ktoré kráti minimálny dôchodok ľuďom sporiacim si v druhom dôchodkovom pilieri. “Neexistuje dôvod na to, aby mali sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok,” uviedol podpredseda strany Sloboda a Solidarita a poslanec NR SR Jozef Mihál. Podľa neho je preto novela minimálneho dôchodku diskriminačná.

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová považuje prijatie podnetu Ústavným súdom SR za dôkaz, že situácia je vážna a podanie bolo opodstatnené. „Téma dôchodkov a ich spravodlivého rozdelenia je vážna a je dôležité, aby rozpor, ktorý vidíme my, bol ústavným súdom potvrdený alebo vyvrátený,“ dodáva Jurinová.

Poslanec NR SR Ľudovít Kaník ocenil, že ústavný súd podnet prijal na svojom prvom zasadnutí po prázdninách. „Verím, že našim námietkam vyhovie a vyhlási zákon za protiústavný, lebo poškodzuje veľkú časť dôchodcov,“ hovorí Kaník. 

Aj poslanec NR SR za Most-Híd Ivan Švejna je rád, že súd prijal podnet na ďalšie konanie. „Ak ústavný súd nestihne v tejto veci rozhodnúť do konania parlamentných volieb, strana Most-Híd bude trvať na odstránení sporných ustanovení zo zákona,“ uvádza. 

Podľa poslanca NR SR Martina Chrena (SKOK) je druhý pilier dôležitý pre zabezpečenie dôstojných dôchodkov a akékoľvek formy diskriminácie sporiteľov sú v rozpore so záujmami slovenských občanov, zvlášť tých, ktorí sú dnes v produktívnom veku. “Ako jeden z autorov druhého piliera sa teším, že naše podanie bolo postúpené ďalej,” uzatvára Chren.

- Reklama -